Stari namještaj i nova svrha: Gdje i kako odlagati glomazni otpad?

Situacije u kojima ljudi cijeloga života imaju isti namještaj postale su stvar prošlosti.  Preuređenje vlastitog doma, čišćenje starih tavana, garaža ili podruma često za sobom povlače vječno pitanje: „Kuda sa starim namještajem?“. Ormari, police, stolovi, stolice, fotelje, kreveti i madraci, gdje to sve završava?

U najlošijem scenariju, naš stari namještaj završava na divljim odlagalištima po šumama i ostalim zelenim površinama diljem Lijepe Naše. Unutar glomaznog otpada, prema procjeni organizacije WRAP (Waste & Resources Action Programme), 40 posto otpada jest stari namještaj.

Poticanje recikliranja cilj je projekta Grada Virovitice ”ZELENI KUTAK – ŠARENO PLATNO – ZA EKO VIROVITICU” kako bi mlade generacije, ali i sve građane kroz kreativne aktivnosti potaknuo na promišljanje o važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom i na konkretne akcije kojima bi se smanjile količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Cilj te aktivnosti je povećati stopu odvojenog sakupljanja komunalnog otpada i recikliranja već na kućnom pragu. Projekt vrijedan 14.000 eura provodi se uz pomoć Fonda za i energetsku učinkovitost, koji u njemu sudjeluje s 40 posto troškova i trajat će do kraja svibnja.

2151216825
Ilustracija: Freepik

Odvoz i stručno zbrinjavanje otpada

Prije nego što odlučite da je vaša stara fotelja, polica ili kauč zaista za „otpis“, provjerite u kakvom je stanju. Ako je zaista riječ o neupotrebljivom materijalu, možete ga odložiti u reciklažnim dvorištima ili naručiti odvoz otpada s kućne adrese. Reciklažna su dvorišta opremljena za prihvat različitih vrsta otpada, uključujući i stari namještaj. Nakon što odložite stari namještaj, isti se ondje reciklira ili odlaže na ekološki prihvatljiv način. Svakako je preporučljivo prethodno se informirati o cijenama (ukoliko se odvoz naplaćuje), pravilima i uvjetima prihvata otpada. Odvoz glomaznog otpada na području grada Virovitice vrši Flora VTC.

Poklonite onima kojima će poslužiti

Naravno, najprihvatljivija i ekološki najbolja odluka jest prodaja ili darivanje.  Mnoge dobrotvorne organizacije širokih ruku prihvatit će donaciju uporabljivog namještaja. Također, postoje razne ustanove poput azila, domova za starije ili domova za nezbrinutu djecu kojima bi vaš stari namještaj pomogao u zbrinjavanju njihovih štićenika. Prije darivanja namještaja uvjerite se da je isti zaista u upotrebljivom stanju, ako nije, razmislite o nekoj drugoj opciji, poput reciklaže.

Ipak, treba napomenuti kako reciklaža starog namještaja ne predstavlja ekonomski samoodrživu djelatnost zbog visokih troškova odvojenog prikupljanja, sortiranja, usitnjavanja te u budućnosti treba razmotriti modele koji bi učinkovito provodili ovu djelatnost, kao i “osvijestiti” problem gospodarenja otpadnim namještajem.

ipiccy image 1 1
Ilustracija: Pinterest

Za sve kreativne duše

Ukoliko ste kreativac i/ili imate višak slobodnog vremena, svoj stari namještaj možete pretvoriti u novu, zanimljivu verziju proizvoda pomoću različitih samoljepivih postera i tapeta. U nastavku vam donosimo zanimljive ideje za osvježavanje starih polica, fotelja ili ormara.

unnamed 1

Projekt ”ZELENI KUTAK-ŠARENO PLATNO-ZA EKO VIROVITICU” sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

 

(www.icv.hr, foto: Freepik, Pinterest) 

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content