U Turnašici obilježena 30. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine

Na mjesnom groblju u Turnašici danas (subota), polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena je 30. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine.

Uz obitelj, na Sulimančevom grobu, počast su odali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok kao izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, izaslanstvo Općine Pitomača na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikardom Bakanom, potpredsjednik Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Saša Rister, predsjednik utemeljitelja HDZ-a Marko Teskera, predsjednik Mladeži HDZ-a Mato Krizmanić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler i ostali.

Na samom početku obilježavanja obljetnice, u ime načelnika općine Pitomača, prisutnima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan.

-Kao i prijašnjih godina, okupili smo se da se prisjetimo Stjepana Sulimanca, velikana hrvatske povijesti, sina ove podravske grude čija je hrabrost i predanost ostavila neizbrisiv trag u borbi za slobodu i demokraciju naše domovine. Rođen u siromašnoj seljačkoj obitelji, Sulimanac je od mladosti pokazivao strastvenu ljubav prema svom narodu i duboko razumijevanje njegovih težnji. Njegova borba za prava hrvatskoga naroda započela je u mladosti i trajala je cijeli njegov život, a kulminirala je aktivnim sudjelovanjem u osnivanju Hrvatske demokratske zajednice. Nije bio samo borac za hrvatske pravice, već i intelektualac jer njegova škola bila je život malog hrvatskog čovjeka. Njegova oštroumnost i sposobnost artikulacije ideala, učinile su ga respektiranim glasnogovornikom hrvatskih interesa. Njegovi govori u Saboru te pisani radovi i danas su izvor inspiracije svima koje se bore za pravedno društvo. Život i djelo Stjepana Sulimanca podsjetnik su na to da sloboda i demokracija nikada nisu stečene zauvijek. One se moraju braniti i njegovati, a to je zadatak koji pada na svakog od nas. U znak sjećanja na ovog velikog Hrvata, neka nam njegova hrabrost, dosljednost i predanost idealima budu uzor u borbi za bolju budućnost naše domovine – rekao je Bakan.

Da je Stjepan Sulimanac bio veliki čovjek istaknuo je, u ime virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović.

-Okupili smo se kako bismo odali počast jednom od najvećih junaka naše zajednice, Stjepanu Sulimancu te kako bismo se prisjetili njegove snage, hrabrosti i predanosti u težnji ostvarenja cilja, a to je slobodna Hrvatska. Stjepan Sulimanac bio je čovjek čiji je život obilježen borbenošću, predanošću i nepokolebljivom vjerom u pravdu. Suočen s mnogim izazovima i preprekama, nikada nije izgubio vjeru u bolje sutra, a njegov život bio je putovanje hrabrosti. Dva puta bio je osuđen iz političkih razloga, proveo godine u zatvoru, boreći se za svoja uvjerenja i ideale. No, bez obzira na teške okolnosti, nikada nije odustajao, a njegova snaga karaktera bila je neuništiva. Sulimanac nije bio samo političar, on je bio glas naroda, borac za pravdu i slobodu. Njegova predanost demokraciji bila je neporeciva. Danas, dok se sjećamo Stjepana Sulimanca, neka nam njegov život bude inspiracija. Neka nas podsjeti na važnost hrabrosti, poštenja, predanosti i poniznosti. Neka nas njegov duh vodi u našim nastojanjima da gradimo bolje sutra za sve nas. Hvala mu na svemu što je učinio za nas, a njegova borba ostaje naša vječna inspiracija – rekao je Begović.

DSC 1749 Custom

Saborski zastupnik Josip Đakić prisjetio se uloge Stjepana Sulimanca, njegovog odlaska, života i truda koji je ulagao u stvaranje slobodne i suverene Hrvatske.

-Danas se po 30. puta prisjećamo našega Štefine koji je otišao prerano, ne uživajući u blagodatima slobode za koju se cijeli život borio, blagodatima suverenosti i neovisnosti europskog puta, kao i današnjega našega življenja u slobodnoj Hrvatskoj. Otišao je ne uživajući u plodovima svoga truda i rada, u plodovima čežnje i želje za slobodnom Hrvatskom. Njegov cijeli životni put bio je usmjeren samo ka jednom cilju – kako ostvariti slobodnu, demokratsku, suverenu i neovisnu Hrvatsku. U tom svom cilju i naumu izgarao je, zatvaran bio te patio kao i njegova obitelj. U onim vremenima nije bilo lako biti dionik slobode i suverenosti, pravde i istinitosti. Sve što je on imao u svojem naumu ostvareno je, jer sam kao čovjek postao je dionik demokratskog sustava na prvim demokratskim izborima i bio je prvi koji je otvorio sjednicu Hrvatskog sabora kao najstariji član. Postao je i potpredsjednik Hrvatskog sabor i to je bio sve do svoje smrti. Štefina je ostavio dubok trag na svima nama, ali iza njega ostaje onaj cilj koji je želio ostvariti, a to je slobodna domovina Hrvatska. To je bio njegov životni moto za koji se borio i u koji je sve ulagao. Cijeli život uložio je u taj cilj i nikada ne smijemo zaboraviti lik i djelo Stjepana Sulimanca koji je svojom iskrenošću i vodiljom ostvario taj cilj. Tako, svatko od nas svoje ciljeve, kroz političku ili životnu misao i nastojanje, treba ostvarivati do temelja kako bi bilo bolje i ljepše živjeti u našoj domovini za koju je Štefina uložio sve. Svi oni koji pamte, ali i oni koji dolaze neka budu ti koji će se ponositi njegovim djelom, radom, zalaganjem, iskrenošću i marljivošću – rekao je Đakić.

DSC 1752 Custom

Nakon polaganja vijenaca i molitve koju je predvodio turnašički župnik vlč. Zdravko Radoš, počast je odana i na spomen-obilježju Stjepanu Sulimancu kod Područne škole u Turnašici, a potom je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici služena sveta misa.

(www.icv.hr, vpz.hr, foto: A. Zeko, Foto Begović)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content