Za rekonstrukciju i opremanje srednjih škola na raspolaganju je 75,3 milijuna eura, poziv za prijavu projekata bit će otvoren do 6. kolovoza

Na sjednici Vlade RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, predstavilo je tri nova poziva koja se odnose na vrtiće, osnovne i srednje škole, a ministar Radovan Fuchs i premijer Andrej Plenković naglasili su da Vlada provodi najveće ulaganje u obrazovanje u povijesti Hrvatske.

Na poziv koji se tiče na izgradnju, rekonstrukciju i opremanje srednjih škola na raspolaganju je 75,3 milijuna eura, koja su osigurana iz NPOO-a, od čega pojedini projekt može dobiti najmanje 100.000, a najviše 20 milijuna eura bespovratnih sredstava. Poziv će biti otvoren do 6. kolovoza 2024. godine, a može se vidjeti OVDJE.

-Cilj je poticati učenike za upisivanje obrazovanih programa deficitarnih zanimanja i zanimanja budućnosti te povećati broj učenika u gimnazijskim programima. Standard EU u gimnazijskim programima je 52 posto, a prosjek Hrvatske je 30 posto, cilj nam je povećati to za pet posto – pojasnio je ministar i naglasio kako je ovo najveće ulaganje u odgoj i obrazovanje u povijesti Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković poručio je da je obrazovanje, uz demografsku revitalizaciju, digitalizaciju i dekarbonizaciju, strateški prioritet.

-Trenutno smo u ciklusu najvećih investicija u obrazovani sustav. Pokrenut je ciklus od 2,7 milijardi eura ulaganja u obrazovanje od vrtića do fakulteta, udvostručena su izdvajanja za znanost i obrazovanje s 1,8 milijardi 2016. na 3,8 milijardi eura, unaprijeđen je status učitelja, povećana je osnovica za 40 posto, plaće su u prosjeku rasle 60 posto, a osigurali smo i besplatan obrok, udžbenike i prijevoz za sve učenike te novi model fiskalne održivosti dječjih vrtića – podsjetio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

(vlada.gov.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content