CNZD Osijek i partneri: Nastavlja se projekt vrijedan više od milijun eura koji promiče online sigurnost djece i mladih

Veliko priznanje stiglo je na vrata Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) i njegovih partnera A1 Hrvatska te Sveučilišta Algebra kojima su po treći puta zaredom odobrena sredstva europskih fondova za provođenje aktivnosti educiranja djece i mladih o ispravnoj te sigurnijoj upotrebi interneta. Naime, u prostorijama CNZD u Osijeku danas (utorak) službeno je potpisan „EU grant“ ugovor za provedbu projekta „SIC – CRO: Safer Internet Centre Croatia“.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi nešto više od milijun eura od čega je 50 posto sufinancirano sredstvima europskih fondova. Ugovor su službeno potpisali Tomislav Ramljak, voditelj i jedan od osnivača Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, zatim Dejan Turk, član Uprave i glavni direktor A1 Hrvatska te izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra. Temeljni je cilj sveobuhvatnim informacijama o sigurnosti na internetu, obrazovnim resursima, alatima za podizanje javne svijesti te savjetovanjem građana pružiti potporu Nacionalnom centru za sigurniji internet Hrvatska.

-Naš cilj je jasan – pomoći svakom djetetu koje se suočava s online zlostavljanjem ili je u riziku da postane žrtva istog. Statistike su alarmantne. Ovaj projekt, čiji smo jedinstveni nositelji u Hrvatskoj po treći put predstavlja korak naprijed u našoj misiji. Ujedinit ćemo stručnjake, proširiti znanja i kapacitete te zajedno s partnerima raditi na osvještavanju djece, roditelja i svih koji su u radu u doticaju s djecom. Edukacija je ključna – pokazat ćemo im kako i kod koga tražiti pomoć. Zajedno ćemo učiniti internet sigurnijim mjestom za svakog korisnika – rekao je Tomislav Ramljak.

Prema tome, CNZD će uz podršku partnera projekta nastaviti kontinuirano pratiti internetske sigurnosne trendove i podizati svijest o rizicima za djecu i mlade putem edukativnih projekata, stručnih skupova i drugih aktivnosti kojima će građane osvijestiti o potencijalnim opasnostima interneta.

Untitled design 1
Ilustracija, Canva

-Kao kompanija jako smo fokusirani na temu sigurnosti u online svijetu. To nije samo dio naše strategije, to je nešto što kao kompanija doista „živimo“ i prožeto je kroz sve sfere našeg poslovanja. Dokaz tome je naša kampanja #BoljiOnline, koju provodimo upravo s Centrom za sigurniji internet, a i činjenica da je ovo treći EU grant koji smo dobili kao partneri za provedbu aktivnosti edukacije djece i mladih o ispravnoj i sigurnijoj upotrebi interneta.

Nadamo se da ćemo našom suradnjom i aktivnostima doprijeti do mladih, do roditelja i stručne javnosti, te da ćemo nastaviti zajednički raditi na ostvarivanju boljeg online svijeta. Jer tehnologija je odlična stvar, kada je koristimo odgovorno“, istaknuo je Dejan Turk.

-Sveučilište Algebra ponosni je partner ovog projekta. U sklopu njega naši će stručnjaci raditi na organizaciji edukativnih aktivnosti za škole, roditelje, djecu i mlade na temu odgovornog ponašanja na internetu, a u suradnji s partnerima razvit ćemo interaktivnu i stimulativnu online platformu, na kojoj će djeca kroz elemente igre moći učiti kako online svijet učiniti sigurnim za sebe i za svoje bližnje.

-Kroz zajedničke kampanje usmjerene podizanju svijesti o tome, koliko su online nasilje, socijalno isključivanje i drugi oblici povrede prava djece i mladih raširena pojava, s ćemo partnerima educirati širu javnost o ovom važnom izazovu modernog doba. Naši stručnjaci na katedri za kibernetičku sigurnost svojom će ekspertizom pomoći u projektnim aktivnostima koje za cilj imaju sprječavanje rizičnog ponašanja mladih i djece na internetu, dok će naši studenti kibernetičke sigurnosti sudjelovati u panelima za mlade, na kojima će se razgovarati o pozitivnim i negativnim online iskustvima, na osnovu čega će se formulirati preporuke mladih kako im stručnjaci mogu pomoći s kibernetičkim izazovima- rekao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković.

Pored aktivnosti koje planira provesti do 2026., CSI je predstavio i rezultate deShame 2 istraživanja koje se ovoga puta provelo pod nazivom „Kako internet koriste roditelji? Navike korištenje interneta i online aktivnosti roditelja učenika osnovnih i srednjih škola“. Osim što su utvrdili da više od polovice roditelja koji su sudjelovali u istraživanju jako rijetko ili nikad ne razgovara s djetetom o online sigurnosti niti postavljaju pravila o dječjem korištenju interneta, rezultati su pokazali kako svaki peti roditelj koji je sudjelovao u istraživanju nema nikakav nadzor nad dječjim korištenjem mobitela/ tableta prije spavanja dok svaki treći roditelj svom djetetu nije nikad zabranio korištenje određenih online sadržaje.

A1 Hrvatska i CSI platformom #BoljiOnline neprestano iniciraju društveno odgovorne inicijative usmjerene prema efikasnijem digitalnom opismenjavanju građana. Platforma je koncentrirana na četiri temeljna područja: sigurnost na internetu, odgovorno korištenje tehnologije, sprječavanje cyberbullyinga te edukaciju o lažnim vijestima. U skladu s njima sustavno se provode brojni projekti među kojima su i Škola odgovornog influensanja te Gen Z Akademija, a poruke i ciljevi platforme implementiraju se u sve ostale A1 projekte.

Kao svojevrsna kruna njihove dugogodišnje suradnje, ovoga je ožujka u prostorijama A1 centra u Gajevoj ulici u Zagrebu otvoreno i prvo savjetovalište CSI-ja za pružanje stručne pomoći svima onima koji su se susreli s negativnom stranom online svijeta.

(CNZD Osijek) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content