Maturantica Laura Ribić: Volontiranje kroz srednju školu kao put ka inspirativnoj budućnosti

Učenica Opće gimnazije u Virovitici Laura Ribić opisala je svoje srednjoškolsko iskustvo te istaknula svoju strast prema volontiranju. Njezina predanost volontiranju proizlazi iz osjećaja ispunjenosti koje osjeća radeći s drugima, posebno s djecom.

1. Što će ti najviše ostati u sjećanju u vezi s tvojim srednjoškolskim obrazovanjem?

Najviše će mi ostati u sjećanju humanitarne akcije koje smo organizirali u školi. Posebno pamtim Halloween kada smo rezbarili bundeve i prihod od prodaje donirali Unicefu, te akciju za Valentinovo kada smo također prikupljali novac za istu svrhu. Osim toga, definitivno su tu i moji dragi prijatelji s kojima sam provela nezaboravne trenutke, kao i brojni izleti.

2. Da opet imaš priliku upisati srednju, bi li tvoj odabir bio isti? Zašto?

U početku sam se pitala bi li bilo bolje da sam upisala Tehničku ili Strukovnu školu umjesto gimnazije, jer nisam bila sigurna što točno želim studirati nakon srednje. Međutim, nakon što sam počela volontirati i aktivno sudjelovati u humanitarnim akcijama, shvatila sam da sam donijela pravilnu odluku. Sada sam sigurna da bih ponovno odabrala gimnaziju jer mi je pružila mnoge mogućnosti za razvoj i stjecanje novih vještina.

3. Bojiš li se ispita državne mature? Kako se nosiš s tim stresom? Je li te gimnazija dovoljno pripremila za taj važan ispit?

Iskreno, ne osjećam strah ili stres od ispita državne mature, iako bih možda trebala biti malo više zabrinuta. Svjesna sam da bih se trebala ozbiljnije posvetiti učenju kako bih postigla što bolje rezultate. Ipak, imala sam priliku pisati nekoliko probnih ispita i činili su mi se prilično lagani, što me dodatno opušta. Mislim da je nam je gimnazija pružila dobru pripremu jer smo obavezne predmete koji su na maturi temeljito obrađivali tijekom četiri godine.

4. Kakav je osjećaj biti maturant? Razlikuje li se ova školska godina od prošle tri? Po čemu?

Osjećaj da si maturant je zaista poseban i pomalo nestvaran. Iako se ne osjećam pod stresom zbog mature, shvaćam da je ovo važna prekretnica u mojem životu. Što se tiče razlike između ove školske godine i prethodnih, primijetila sam da je atmosfera nekako svečanija i ozbiljnija. Svi smo svjesni da se bliži kraj jednog životnog razdoblja i pripremamo se za nove izazove.

5. Jesi li odabrala fakultet na koji želiš ići? Što je presudilo?

Da, odabrala sam Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Iskreno, to nije bio moj prvi izbor. Međutim, kada sam počela volontirati u COOR-ovom vrtiću, shvatila sam koliko me rad s djecom i podrška njihovom razvoju ispunjavaju i inspiriraju. Zavoljela sam taj posao i shvatila da želim svoju karijeru posvetiti pomaganju drugima na njihovom putu k boljem životu. Stoga sam se odlučila upravo za taj fakultet. Volontiram kad god imam vremena, često nakon škole ili tijekom praznika. To iskustvo me zaista motivira jer mi omogućuje da bolje razumijem kako izgleda cjelodnevni rad u tom području.

6. Misliš li da je gimnazija dobra priprema za maturu ili je možda precijenjena?

Osobno smatram da gimnazija pruža izvrsnu pripremu za državnu maturu. Tijekom četiri godine fokusirali smo se na ključne predmete i gradivo koje se ispituje na maturi. Nije nimalo precijenjena jer nam je pružila čvrste temelje i vještine potrebne za uspješno polaganje mature.

Ovaj članak dio je specijalnog izdanja Virovitičkog lista koji je posvećen maturantima gdje su oni kreirali naslovnu stranicu i deset ključnih stranica na kojima se inače nalazi rubrika “Aktualno”.

(www.icv.hr, Jana Koren)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content