Našice proslavile 795. rođendan: Nagradu za životno djelo dobili Boris Pavić, Mirko Košturjak i posthumno Zvonimir Ljubljanović

Dan grada Našica i blagdan zaštitnika grada sv. Antuna, jučer (četvrtak) proslavljen je svetom misom uz procesiju središtem grada, a nastavljen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska. Počast hrvatskim braniteljima iskazali su brojni gosti i sugrađani, a prigodan program upriličili su Našičke mažoretkinje Dora i Gradska glazba Našice.

Proslava je nastavljena svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Čestitke Našičankama i Našičanima u povod Dana grada te dobrodošlicu brojnim gostima zaželjeli su gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar.

Na svečanoj sjednici nazočili su, izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana OBŽ Josip Miletić, izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, saborski zastupnici Vladimir Bilek i Jasna Vojnić, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, državni tajnik Domagoj Mikulić, predsjednica Skupštine OBŽ Ivana Bagarić, potpredsjednik Skupštine OBŽ i načelnik općine Podgorač Goran Đanić, gradonačelnici, načelnici te predstavnici gradova i općina, kao i počasni građani Grada Našica Branko Uvodić i general Mladen Markač, vijećnici Gradskog vijeća Grada Našica, predstavnici školstva, vojske, policije te drugi uvaženi gosti.

IMG_20240613_121044

Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar svim prisutnima poželio je toplu dobrodošlicu, rekavši kako će svi članovi Vijeća kao i do sada dati sve od sebe zauzimajući se za projekte općeg interesa, ali i za one koji se privode kraju.

– U protekloj godini u našem gradu dogodile su se brojne pozitivne promjene. Posebno ističem prekrasan film koji danas možemo vidjeti, koji prikazuje sve što se događa i ljepotu našeg grada. Svečana sjednica održana u novoobojenom dvorcu Pejačević omogućila je gostima da upoznaju njegovu ljepotu, dok se nekada neiskorištena višenamjenska dvorana u potkrovlju sada koristi za sastanke i konferencije. Čestitam gradonačelniku i gradskoj upravi na izvrsnom radu, kao i dobitnicima javnih priznanja koji su obogatili život našeg grada. Nadam se da ćemo se i iduće godine okupiti i nastaviti raditi na budućnosti grada – izjavio je predsjednik Žagar.

IMG_20240613_110211

O uspješno završenim projektima obnove gradskih objekata, planovima za aglomeraciju te razvoju poduzetništva i dječjeg vrtića govorio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

– U protekloj godini završili smo obnovu nekoliko ključnih gradskih objekata poput Gregorove viče, dva trga, Perivoja obitelji Pejačević i Aleje Lipa. Trenutno smo u završnoj fazi drugog ciklusa projekata fokusiranog na aglomeraciju, koji uključuje osiguranje pitke vode i odvodnju otpadnih voda za sve naše naselja. Paralelno s tim, intenzivno radimo na razvoju poduzetničkog inkubatora u industrijskoj zoni, te pripremama za otvaranje Centra za starije i dječjeg vrtića na Urbariji.

Ponosni smo na rast broja djece u vrtiću i obrtnika u Našicama, što pokazuje pozitivan trend u našem gradu. Također, ove godine smo domaćini Svjetskog prvenstva u šaranskom ribolovu, što će dodatno promovirati naš grad i privući pažnju širom svijeta. Razvoj turizma je u uzletu, a promjene u izgledu grada donose nam optimizam za budućnost.

Naša ključna strategija je stvaranje povoljnih uvjeta za mlade obitelji kroz ulaganje u obrazovanje, stvaranje novih radnih mjesta i razvoj stanogradnje. Već sada bilježimo interes privatnih investitora za gradnju novih stanova, što dodatno potvrđuje pozitivne pomake u našem gradu – istaknuo je gradonačelnik Kašuba.

IMG_20240613_110734

O značajnoj podršci Osječko-baranjske županije u realizaciji ključnih projekata govorio je dožupan OBŽ Josip Miletić.

– Osječko-baranjska županija pružila je značajnu podršku u prethodnom financijskom i partnerskom odnosu na mnogim projektima. Posebno bih istaknuo izgradnju Doma za starije čija je javna nabava uspješno dovršena, uz maksimalnu potporu i angažman županije kao obveznog partnera. Podržali smo također razvoj industrijske zone, opremanje škola i bolnice. Našice bilježe velik broj investicija, a naši operativni timovi neumorno rade na daljnjim poboljšanjima – izjavio je Miletić.

Saborski zastupnik Ivan Ivanović, u ime svih kolega iz 11. saziva i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, te u svoje osobno ime, uputio je tople riječi čestitke svim Našičanima i Našičankama. 

– Antunovo je posebno važan datum za Slavoniju, Srijem i Baranju, te je prigoda za duboko poštovanje i hodočašće. Našice su već odavno pronašle svoje priznanje i mjesto pod suncem. Stoga čestitam svima koji doprinose ljepoti Našica – gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća, gradskim vijećnicama i vijećnicima. S optimizmom gledam prema budućnosti u kojoj zajedno gradimo još ljepšu Hrvatsku. Želim svima puno zdravlja i uspjeha u ovoj i nadolazećim godinama – rekao je Ivanović.

IMG_20240613_124305

Ova svečana sjednica bila je prilika da se i Grad zahvali svim pojedincima i udrugama koji doprinose boljem životu građana i obogaćuje ga, pa su gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar zahvalnice i priznanja dodijelili zasluženim građanima i udrugama.

Nagradu Grada Našica primili su: Jerko Bešlić, Zlatko Krištof, Alenuć Krištofik, Josip Kršan, Željko Malovčak, Branimir Markulić, Ante Mulalić, Viktor Šafran, Humanitarna udruga Dar dobrote, Dean Kopri i Miroslav Umiljanović.

Nagradu Grada Našica za životno djelo dobili su Boris Pavić, posthumno Zvonimir Ljubljanović, te Mirko Košturjak koji je u ime nagrađenih zahvalio Gradu Našicama što je prepoznao njihov dugogodišnji trud. Ovu svečanu sjednicu svojim nastupom obogatili su članovi pjevačkog zbora HKD-a „Lisinski” Našice.

(icv.hr, ak, Foto: A. Koš)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content