Škola i sport: Maturant Damjan Pažin o balansu između obrazovanja i hobija

U suvremenom svijetu, gdje se naglasak stavlja na akademsku izvrsnost, pronalaženje ravnoteže između školovanja i strasti prema sportu može predstavljati izazov. Raspored obaveza postaje sve gušći, a dani sve kraći. Zato se često postavlja pitanje: Hoće li nam ostati vremena za aktivnosti koje volimo? Odgovor na to pitanje i mnoga druga koja su zasigurno barem jednom proletjela kroz vaše misli, dao nam je maturant Tehničke škole u Virovitici Damjan Pažin.

Opisao nam je svoje srednjoškolsko obrazovanje popraćeno sportom kojim se bavi od svoje trinaeste godine i od kojeg nije odustao. Trenira košarku. Svaki dan sat i pol posvećuje treninzima, no to mu ne oduzima previše vremena za školu.

RAZNI ČIMBENICI UTJECAJA
– Treninge imamo uglavnom navečer, što mi omogućuje da se tijekom dana posvetim školskim obavezama – ističe Damjan.
Dolaskom u srednju školu nije mu bilo teško nastaviti istim ritmom treniranja, ali kako ističe, postoje i drugi čimbenici koji mogu utjecati na treniranje, kao što su društvo i općenito okolina.

U početku je Damjan planirao upisati Kineziološki fakultet, ali kako vrijeme prolazi, shvaća da bi se sportom ipak radije bavio kao hobijem.
– Nakon fakulteta želim ostati u košarci, možda čak i postati trener – otkiva svoje buduće planove.

No, osim sporta Damjan ističe važnost obrazovanja. Tehnička škola koju je upisao pružila mu je odličnu pripremu za državnu maturu, olakšavajući mu put prema budućnosti.
– S obzirom na to da sam već odabrao smjer kojim se želim baviti, a to je upisati FERIT u Osijeku, četiri godine školovanja bile su mi vrlo dobra priprema za dalje – zaključuje Damjan.

Kroz priču maturanta Damjana Pažina vidimo kako mladi mogu uspješno balansirati između svojih školskih i sportskih obaveza, istovremeno gradeći temelje za budućnost koja ih čeka izvan školskih klupa i sportskih terena.

Ovaj članak dio je specijalnog izdanja Virovitičkog lista koji je posvećen maturantima gdje su oni kreirali naslovnu stranicu i deset ključnih stranica na kojima se inače nalazi rubrika “Aktualno”.

(icv.hr, Jana Koren, ilustracija Freepik)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content