Sredstvima resornog ministarstva i Općine Čađavica KUD “Podravina” nabavio novi instrument

Kulturno-umjetničko društvo “Podravina” Čađavica javio se na Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu, objavljenog od strane Ministarstva kulture i medija.

Prijava je poslana za dva projekta i to za nabavu muških prsluka koji je izvorni dio muške čađavačke narodne nošnje i nabavu, odnosno izradu tamburaškog instrumenta berde.

Kako uvijek bude samo jedan projekt pozitivno ocijenjen, tako je i ovaj puta na natječaju prošla nabava berde. Odmah po potpisivanju Ugovora o financiranju programa kojim se Ministarstvo obvezalo financijski poduprijeti projekt s 2.000 eura, “kudovci” su pristupili dogovoru za izradu tamburaškog instrumenta koji je ovih dana ugledao svjetlo dana.

Berdu je izradio Obrt za proizvodnju i usluge Tambure Ljubas u vlasništvu Željka Ljubasa iz Đakova. Ukupna vrijednost izrade berde iznosila je 2.300 eura od kojih je, kako je već spomenuto, Ministarstvo kulture i medija osiguralo 2.000 eura, dok je preostali dio dodijeljen iz općinskog proračuna.

Čađavački tamburaši s voditeljem tamburaške sekcije Željkom Dudovićem ovim su bogatiji za još jedan vrijedan instrument, koji ostaje u imovini KUD-a, a prvu svirku na istom imat će priliku pokazati član KUD-a “Podravina”, berdaš Bartol Pintarić na Smotri folklora “Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati” koja će biti održana ove subote u Čađavici.

(www.icv.hr, adf, KUD “Podravina”)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content