U Orahovici u tijeku 6. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije pod nazivom ”Sport i srce”

U Orahovici je u tijeku trodnevni 6. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog osposobljavanja I. kategorije pod nazivom ”Sport i srce” koji i ove godine okuplja visoke hrvatske i europske stručnjake kardiovaskularne medicine. Organizator ovog tradicionalnog tečaja je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskih kardiološkim društvom te ove godine po prvi puta i Hrvatskim društvom za integrativnu medicinu.

– Kao rođenog Orahovčanina posebno me veseli da imamo ovako jak tečaj ponovno u Orahovici i ovako visoke stručnjake koji educiraju naše studente da budu još bolji i stručniji. Cilj je dovesti ljude iz raznih zemalja da prenesu svoje iskustvo našim studentima, ali isto tako me veseli da smo fakultet koji živi s lokalnom zajednicom i sa svim gradskim institucijama, a prije svega tu je orahovačka srednja škola gdje imamo smjer fizioterapeut i baš na ovom tečaju će i ti učenici sudjelovati u predavanjima i dobiti nova saznanja na ovu temu sport i srce – rekao je dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Aleksandar Včev, voditelj tečaja uz neizostavnog dr. Gorana Krstačića.

Sport-i-srce-5

– Kardiovaskularne bolesti su najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama pa tako i u Hrvatskoj jer kod nas je u 2022. godini od kardiovaskularnih bolesti preminulo 39,1 posto ljudi od ukupno preminulih, odnosno 23.303 ljudi. Zbog toga su ovakvi tečajevi važni, da preveniramo i upozorimo, a ovdje u Orahovici je to postala tradicija i ove godine smo podigli trajanje s dva na tri dana. Iznimno smo ponosni na visoke stručnjake koji su predavači na tečaju, posebno naši kolege iz Bosne i Hercegovine na čelu s prof. dr. sc. Elmirom Omerovićem svjetskim stručnjakom u području ”slomljenog srca” koji je inače rođeni Slatinčanin i uvijek rado voli doći u ovaj kraj. Posebno nam je drago da nam je ove godine po prvi puta partner Hrvatsko društvo za integrativnu medicinu što je jako važno za ovaj tečaj. Ovaj tečaj ima multidisciplinirani pristup kardiologiji tjelesne, sportske i radne aktivnosti u kojem će sudionici izložiti svekolike pozitivne, ali i negativne učinke sporta na kardiovaskularno zdravlje i druge dijelove ljudskog organizma – rekao je Krstačić.

Sport-i-srce-6

Naglasio je kako posebno sretan što je tečaj jučer započeo gostovanjem Opće bolnice ”Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod.

– Riječ je o partnerima fakulteta i našoj nastavnoj bazi koji su predstavili 20 godina invazivne kardiologije u svojoj bolnici, što sve rade s kojom opremom, mislima i željama i gdje idu u skoroj budućnosti na čemu im se mora čestitati jer su stvarno jedna vrhunska kardiologija koja praktički radi sve one invazivne preglede i pretrage kakve su u najjačim klinikama – zaključio je Krstačić.

Sport-i-srce-4

Tečaj i nazočne na otvaranju pozdravio je i orahovački gradonačelnik Saša Rister ističući ponos Grada što ima ovakav događaj u svome gradu.

– Velika nam je čast, ponos i dika što u naš grad dođu ovako velik i ugledni medicinski stručnjaci, ponajbolji u Hrvatskoj i zemljama oko nas, a isto tako lijepo je vidjeti sve ove mlade ljude koji uče u Orahovici, ovdje studiraju i nadam se da će ovdje ostati i raditi. To je za Orahovicu prelijepo i korisno i naravno da ćemo kao grad uvijek biti puna podrška ovakvim događanjima i fakultetu općenito – rekao je Rister.

Tečaj se nastavlja i zatvara sutra 7. lipnja predavanjima za studente i učenike orahovačke srednje škole smjera fizioterapija.

(icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content