U Slatinskom Drenovcu odana počast za hrvatske vojnike i civile koji su stradali za vrijeme Drugog svjetskog rata

U Slatinskom Drenovcu je, u organizaciji Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina i Orahovica i u suorganizaciji Općine Čačinci, kod Spomen grobišta koje je posvećeno ubijenim hrvatskim vojnicima i civilima za vrijeme Drugog svjetskog rata održano odavanje počasti i sveta misa za žrtve Slatinskog Drenovca.

Nazočne branitelje i uzvanike predvodili su saborski zastupnik Josip Đakić, načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, predstavnici udruga Hrvatski domobran iz Orahovice, Slatine i Našica, dok je svetu misu predvodio prečasni Josip Krpeljević iz Požege uz nazočnost devet svećenika iz Orahovice, Slatine, Našica, Čačinaca, Požege i drugih mjesta i gradova.

O žrtvama i spomen obilježju uoči same obljetnice član županijskog povjerenstva za žrtve totalitarnog komunističkog režima i dopredsjednik Hrvatskog domobrana Miroslav Gazda nam je ispričao.

– Slatinski Drenovac bio je radni logor i veliko gubilište hrvatske vojske i civila, a osnovan je već koncem 1942. godine. U njega su dovođeni zarobljeni hrvatski vojnici, ali i veliki broj civila koji su obnašali određene poslove logistike za partizansku vojsku i nakon odrađenog vremena provedenog na prisilnom radu u Drenovcu, zarobljeni vojnici i civili su likvidirani, a na njihova mjesta dovođeni su novi. Isto tako, tu je dovedena i kolona vojnika i civila s takozvanog Križnog puta i tu su ih sve poubijali. Oko 500 žrtava je likvidirano na ovom mjestu i mi ćemo im uvijek odavati dužno poštovanje jer su to ljudi koji su dali svoje živote i za današnju slobodnu Hrvatsku– prenio nam je Miroslav Gazda.

(www.icv.hr, vg, foto: M. Hrvatin)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content