„Vidjeti sebe“: Predstavljena knjiga koja otkriva kako umjetnički proces može postati i korisna terapija

Možemo li o sebi govoriti i prepoznavati se uz pomoć kista, gline, kamenčića i stakla, koje pretvaramo u umjetničko djelo? Upravo na to pitanje, i to potvrdno, odgovara knjiga psihoterapeutkinje Draženke Milinković i akademske kiparice Antonije Balić iz Zagreba, pod nazivom „Vidjeti sebe – ispričajte svoju priču stvarajući“, a koja je predstavljena jučer (ponedjeljak) u Novinarskom domu u Zagrebu.

Svojevrsni vodič i medotološki priručnik koji govori o umjetničkoj podršci eksternalizaciji intrapsihičkih procesa predstavile su publici mr. sc. Andreja Silić iz Odjela za predškolski odgoj i osnovno školstvo Agencije za odgoj i obrazovanje, Mirjana Čičmak i Iris Viktorija Lugarić, naglasivši kako je riječ o izuzetku na hrvatskom tržištu i knjizi knjizi koja na nov i jedinstven način povezuje važnost umjetnosti u interpretaciji vlastite osobnosti. 

Knjiga je prožeta bogatim profesionalnim iskustvom autorica, koje u njoj integriraju ideje, modele i procese stvaranja, omogućujući svakom čitatelju da sam otkriva vlastite kreativne potencijale. Od tehnika poput akvarela, batika do voska, autorice ilustriraju kako je moguće kroz umjetničko stvaranje izraziti vlastite želje, ciljeve, pokušaje i žalovanja – sve ono što čini jedan život.

„Knjiga koja čita čovjeka“ postaje tako priručnik i vodič za pravi terapijski proces, omogućujući ne samo stvaranje vlastite životne priče kroz slike, mozaike, keramičke posude ili skulpture, već i duboku analizu introspektivnih, osobnih elemenata koje će osoba koristiti u umjetničkom izrazu.

vidjeti sebe

PRIČA KROZ UMJETNIČKI RAD

Psihologinja i psihoterapeutkinja Draženka Milinković objasnila je kako je knjiga nastajala kroz toplu i iskrenu suradnju s kolegicom Antonijom Balić tijekom dvije godine. Prije nego što su je predstavile javnosti, knjiga je bila „njihova“, čuvana s ponosom zbog uspješne realizacije jedne važne ideje i osobne želje u fizičkom obliku, bogatom savjetima, mišljenjima, ilustracijama i fotografijama koje jasno prikazuju materiju kojoj su se posvetile.

-Ovo je prilika da se više govori o našoj struci, psihoterapeutima, koja je često u pozadini, daleko od javnosti i uglavnom ostaje „među nama“. Međutim, kada vam dođe netko poput Antonije Balić, tko svaki proces i svaki rad pretvori u umjetničko djelo s potpisom, to više ne možete zadržati za sebe i tada to mora biti prikazano javnosti.

Knjiga pokazuje kako umjetnička tehnika može poslužiti i kao terapijska tehnika. Predstavlja detaljan metodički likovni priručnik koji osoba može koristiti za osobni razvoj, ali i kao dio terapijskog procesa u radu s drugima. Stvaranje ove knjige usput je mijenjalo i naše živote, što je čini posebnom i važnom za nas – rekla je D. Milinković.

Akademska kiparica Antonija Balić istaknula je kako je knjiga nastajala jednostavno i instinktivno, pri čemu se početna ideja prirodno nadopunjavala smjerovima koji su se sami otvarali tijekom procesa pisanja i rada.

knjiga

-Draženka, koja je moja psihoterapeutkinja, svojim je radom u meni potaknula želju da naši razgovori ne ostanu samo na verbalnoj razini, već da svaki susret dobije konkretnu formu kroz umjetnički rad – rekla je Antonija Balić.

Dodala je kako su ona i psihoterapeutkinja razvile blizak odnos, pun energije i povjerenja.

– U procesu suradnje, kod mene su se otvorile neke nove ideje; dok je Draženka sa mnom radila na mojim ciljevima, prošlosti, zadacima, stvorila se potreba da se sve to nekako i ‘materijalizira’. Rezultat te potrebe je naša knjiga na koju smo ponosne i radosne što je možemo predstaviti i drugima – otkrila je publici umjetnica.

Autorice su primile čestitke od mnogih kolega iz područja znanosti i umjetnosti, koji izražavaju nadu da je ovo samo početak njihovog interdisciplinarnog rada na istraživanju modela i pristupa za izražavanje osobnih iskustava u novim formama stvaranja. 

(www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content