Završena i posljednja avantura ove nastavne godine: Skupina Malih planinara HPD-a Papuk “osvojila” Sljeme

Proteklog tjedna skupina Malih planinara, uz vodstvo vodiča HPD-a “Papuk” Marija Riplija i njihovih učiteljica, krenula je na posljednju avanturu ove nastavne godine. Planinarenjem po Medvednici do vrha Sljeme zaključali su svoje planove za ovu godinu i ispunili svoj cilj.

Tog sparnog i vrućeg prijepodneva krenuli su iz Šestinskog dola na stazu Miroslavec broja 13. Staza je pri početku lagana šumska šetnica koja svojim informativnim panoima potiče na pobliže upoznavanje sa prirodnim ljepotama Medvednice. Vijugava staza kroz šumu vodi uz i preko gorskog potoka Kraljevac. Uz usputne pauze za predah i ispijanje velikih količina vode, stižu do Medvedgrada. Na ulazu u samu utvrdu lupaju žigove u svoje planinarske dnevnike, niti ne očekujući kakve ih zanimljivosti unutra očekuju.

Taj srednjovjekovni burg bdije iznad glavnog grada još od davne 1254. godine. Sada nedavno obnovljena utvrda sa brojnim sadržajima mami na ispitivanje prošlosti te predivne poglede na Zagreb i okolicu sa svoje južne kule. Obišavši tvrđavu, njihovoj avanturi se pridružila i vodička Ana Tomac koja je izlet upotpunila svojim znanjem i motivacijom koju nosi na svako svoje planinarsko putovanje.

Hodajući dalje šumama i ugodnom planinarskom stazom učenici stižu do Kraljičinog zdenca na kojemu imaju priliku, u svježini njegova izvora, napuniti boce vodom te osvježiti se za daljnji put. Staza u nastavku naziva “Mrcina” opravdala je svoje ime, postaje sve strmija i uža tako da učenici odrađuju pravi mali mentalni i kardio trening do samoga vrha. Na Sljeme stižu oko 15 sati, a na vrhu se zadržavaju oko sat vremena, diveći se pogledima na Hrvatsko Zagorje te domu Tomislavac.

Spust s vrha ipak je većini bio najatraktivniji dio izleta, budući da su ga napustili Sljemenskom žičarom. Tako su zaokružili uspješnu nastavnu godinu i odlaze se opustiti u nizinskim krajevima i uživati u dugom toplom ljetu. Ovim putem zahvaljuju na dosadašnjoj nadasve uspješnoj i sretnoj suradnji sa planinarskim društvom “Papuk”, a osobito vodičima Mariju Ripliju i Mari Vidović.

(www.icv.hr, igp, HPD Papuk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content