Hrvatska obrtnička komora u Ministarstvu gospodarstva o unapređenju uvjeta rada za obrtnike

Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom održalo je radni sastanak s ministrom gospodarstva Antom Šušnjarom na temu mogućih unapređenja uvjeta rada za gotovo 119 tisuća hrvatskih obrtnika, izvijestili su danas (četvrtak) iz HOK-a.

Šušnjar je obrtnicima rekao kako su u Ministarstvu otvoreni za suradnju po svim pitanjima kako bi se postigli rezultati na dobrobit obrtništva. Najavljen je zajednički rad na novom Zakonu u obrtu koji će imati za cilj modernizirati obrtništvo, s naglaskom na segment koji će obuhvaćati posebno uređenje malih trgovina kako ograničenja rada nedjeljom ne bi štetila samozaposlenim obrtnicima i njihovim obiteljima.

Ministar je pozdravio takav prijedlog, istaknuo brojne prednosti postojećeg Zakona o trgovini za građane te izrazio svijest o specifičnim nišama u obrtništvu na koje takva ograničenja utječu u povećanoj mjeri, poput cvjećara i suvenirnica.

Predstavnici HOK-a su izrazili zahtjev za preuzimanjem vođenja Obrtnog registra, koji je sada u nadležnosti Ministarstva, u cilju jačanja komunikacije s obrtnicima prilikom otvaranja obrta, ali i tijekom njihovog rada.

Razgovaralo se i o reformi strukovnog obrazovanja koju HOK godinama zagovara i promiče, s naglaskom na učenju temeljenom na radu kao osnovi strukovnog obrazovanja.

Predstavnici HOK-a su pozdravili najavljeno povećanje praga za paušalno oporezivanje na 50.000 eura naglasivši kako su u svojim zahtjevima argumentirali potrebno povećanje spomenutog praga na 60.000 eura, osobito s obzirom na inflaciju.

Isto tako, istaknuli su potrebe za većim mogućnostima kreditiranja mikro i malih subjekata, za jednostavnijim pristupom sredstvima te lakšim i jednostavnijim pristupom europskim fondovima.

– Trebamo biti dio radnih skupina svih propisa i zakona koji utječu na život i rad nas obrtnika. Naša dužnost i obaveza je zastupati gotovo 119 tisuća naših članova te smo relevantan i neizostavan sugovornik po svim pitanjima koja se tiču hrvatskog obrtništva – istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dalibor Kratohvil.

(Hrvatska obrtnička komora)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content