Pitomačanin Tomo Siladić u duborezu izradio Posljednju večeru: “Četiri godine radio sam na svom remek djelu i mogu reći da se isplatilo”

Tomo Siladić (65) iz Pitomače nije ni slutio da će u umirovljeničkim danima otkriti svoj umjetnički talent, a da uistinu ima dar za duborez potvrđuje njegov prikaz Posljednje večere.  Od drva trešnje neumorni Tomo izradio je svoje viđenje Posljednje večere, a njegova slika duga je 2,2 metra, visoka 1,1 metar i teška oko 100 kilograma, piše Podravski list.

– S duborezom sam se počeo baviti prije šest godina, iako nikad nisam bio vezan uz rad na drvu. Kiparstvo me oduvijek privlačilo, a htio sam probati nešto posebno i tako je duborez postao moj hobi – priča Tomo.

Prvo je izradio sliku Isusa na Maslinskoj gori, a kako je za svoj rad dobio pohvale od svih prijatelja, odlučio se i za svoj prikaz Posljednje večere.

– Za Posljednju večeru mogu reći da je moje svojevrsno remek djelo. Četiri godine sam strpljivo radio na tom djelu i mogu reći da se isplatilo. Pazio sam na svaki detalj i na slici sam dobio ono što sam htio – ponosno tvrdi Tomo.

Drvo trešnje, dodaje on, nije teško za izradu duboreza pa je pogodio s odabirom. Prvu sliku, Isusa na Maslinskoj gori, radio je u hrastu, na kojem je puno teže rezbariti.

– Pogodio sam s odabirom drva, a mogu reći da sam s trešnjom dobio i jednu posebnost. Baš je na glavi Jude u njoj ostao komadić metala, a taj detalj upada u oči pa moja slika ima i svojevrsnu simboliku s obzirom na to da je on izdao Isusa – dodaje.

Još nigdje nije javno predstavio svoje djelo, no svi ga prijatelji uvjeravaju da će sa svojom Posljednjom večerom privući pozornost ljubitelja umjetnosti. I dalje će, ističe Tomo, motivi njegovih djela biti religiozni.

(podravski.hr, foto: Nikola Wolf)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content