Povratak na veliku scenu: KUD “Seljačka sloga” Špišić Bukovica predstavio VPŽ na 58. Đakovačkim vezovima

Đakovo je proteklog vikenda bilo središte folklornog svijeta. Na ovogodišnjim 58. Đakovačkim vezovima, jednoj od najvažnijih i najvećih folklornih manifestacija u Hrvatskoj, Virovitičko-podravsku županiju su dostojno predstavljali članovi KUD-a “Seljačka sloga” iz Špišić Bukovice. Bio je to poseban trenutak za županiju budući da posljednjih nekoliko godina nije bilo naših predstavnika na tom prestižnom događaju.

KUD “Seljačka sloga” Špišić Bukovica sa svojom dugom tradicijom očuvanja kulturne baštine ove je godine ponovno pokazao bogatstvo i raznolikost naše folklorne tradicije. Već 90 godina ovo društvo njeguje izvorne pjesme i plesove, izvodeći ih u starim tradicionalnim nošnjama koje su pravi simbol kulturne baštine našeg kraja. Njihov nastup bio je prava poslastica za sve ljubitelje narodnih običaja, plesa i pjesme. Članovi društva su se potrudili prikazati najbolje od folklora, a njihova izvedba nikoga nije ostavila ravnodušnim.

KUD “Seljačka sloga” Špišić Bukovica izveo je niz tradicionalnih plesova i pjesama, uz korištenje autentičnih narodnih nošnji koje su dodatno doprinijele vizualnom doživljaju. Ženski dio KUD-a, folklorašice, posebno su se istaknule svojim tradicionalnim bukovačkim frizurama zvanim “žabe”, koje su dodatno upotpunile njihov izgled i vratile duh prošlih vremena. Njihova izvedba je bila savršen spoj prošlosti i sadašnjosti, pokazujući kako se tradicija može čuvati i prenositi s generacije na generaciju.

Povratak VPŽ na Đakovačke vezove preko KUD-a “Seljačka sloga” ima veliki značaj. Ovaj nastup ne samo da predstavlja priznanje trudu i radu članova društva, već i podiže svijest o važnosti očuvanja kulturne baštine. 

Osim uspješnog nastupa na Đakovačkim vezovima, KUD “Seljačka sloga” Špišić Bukovica može se pohvaliti još jednim velikim nadolazećim događajem. Ove godine članove društva očekuje i nastup na Međunarodnoj smotri folklora Zagreb, još jednoj prestižnoj folklornoj manifestaciji u Hrvatskoj gdje će također jedini predstavljati Virovitičko-podravsku županiju.

(icv.hr, žđl, Foto: Davor Kühn)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content