Ambiciozni projekti Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u podizanju zdravstvenih standarda – ukupna ulaganja 15,4 milijuna kuna

Gradnja četiri nove ambulante, energetska obnova četiri zdravstvena objekta, obnova i rekonstrukcija nekoliko postojećih zgrada ambulanti, nabava nove opreme, edukativni programi za studente Medicinskog fakulteta Osijek i planiranje novih projekata za fondove Europske unije, najznačajnije su aktivnosti kojima će Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije ove i iduće godine znatno poboljšati uvjete rada u domovima zdravlja i ambulantama na području cijele županije.

– U nove ambulante u četiri općinska središta i njihovo opremanje ulažemo otprilike sedam miljuna kuna. Sredstva su osigurali Virovitičko-podravska županija, općine i Dom zdravlja VPŽ. Završili smo rekonstrukciju i adapraciju nove ambulante u Novoj Bukovici i u tijeku je nabava potrebne opreme. Trenutačno je aktualna izgradnja nove zgrade ambulante u Zdencima. Radovi napreduju prema planu. Na objekt je postavljeno krovište i završeno žbukanje fasade. U unutrašnjosti ambulante postavljaju se instalacije i za nekoliko dana planira se ugradnja stolarije. Vrijednost objekta i opreme je 1,8 milijuna kuna.  Radove koji bi trebali biti završeni do početka rujna izvodi tvrtka IDM gradnja iz Našica. Tako ćemo u Zdencima dobiti dvjestotinjak kvadrata suvremeno opremljene ambulante s ordinacijom opće – obiteljske medicine, stomatološkom ordinacijom i prostorom za rad patronažne sestre. Ove godine započinje gradnja ambulanti u Čađavici i Sopju. Za čađavački objekt pripremamo projektu dokumentaciju kako bismo mogli dobiti građevinsku dozvolu, a u Sopju je Općina osigurala građevinsku parcelu za buduću ambulantu koju će darovati županijskom Domu zdravlja. Ovih ćemo dana o tome potpisati ugovor i odmah započeti s pripremom potrebne dokumentacije, kaže Igor Fazekaš, ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije.

Paralelno je provedena i energetska obnova Doma zdravlja u Pitomači, pri kraju su radovi na na objektu u Gradini i u tijeku radovi poboljšanja energetske učinkovitosti na domovima zdravlja u Slatini (paviljon IV) i Orahovici.

– Sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Virovitičko-podravske županije te će se zgrade kvalitetno obnoviti što će rezultirati značajnim uštedama za energente i poboljšanjem uvjeta rada. Radovi su specifični za svaki pojedini objekt prema procjeni stručnjaka – od uređenja krovišta, fasada, izmjene stolarije do instaliranja novogi centralnog grijanja. Vrijednost tih investicija je 3,8 milijuna kuna, ističe Fazekaš te dodaje kako će se ovih dana potpisati ugovor s Ministarstvom zdravlja koje je odobrilo  4,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za uređenje još pet amblanti na području Virovitičko-podravske županije i nabavu nove opreme.

– Naš je Dom zdravlja prvi predao prijavu na raspisani natječaj  Ministarstva zdravlja „Ulaganje u zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini“  i osigurao sredstava za uređenje ambulanti u Cabuni, Gradini, Turanovcu, Vaški, Čačincima, Pitomači i Fizikalnoj medicini u Slatini. Otprilike polovica tih odobrenih sredstava investirat će se u građevinske objekte, a druga polovica će se uložiti u kupovinu opreme za 17 ordinacija, s ponosom ističe ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

U partnerstvu s osječkim Medicinskim fakultetom Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije provodit će krajem ovoga mjeseca prvu edukaciju studenata medicine, svojevrsnu praksu, koja će se održavati u zdravstvenim ustanovama na širem orahovačkom području.

U daljnjim ulaganjima u poboljšanje uvjeta za rad i zdravstvenih usluga planiraju se u domu zdravlja Virovitičko-podravske županije novi projekti iz programa prekogranične suradnje s Mađarskom.

Svim se ovim projektima i aktivnostima želi uvjete zdravstvenih usluga na području cijele županije podići na najvišu razinu sukladno europskim standardima.(www.icv.hr, Fotografije: www.vpz.hr, js)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content