Načelnik Rončević upoznao predstavnike AIK-a i CEI-a sa projektima Općine Čađavica

Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević primio je dana 13.travnja 2016. u svome uredu koordinatoricu-specijalista  iz Službe za planiranje i  pripremu investicijskih projekata, Koraljku Polak-Živković iz Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), te savjetnika  Aleksandera Sauhu iz CEI ( Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija)   koji su se zanimali za  status  aktualnih razvojnih i gospodarskih projekata na području Općine čađavica.

Gosti iz Zagreba došli su  u posjet  Općini Čađavica potaknuti incijativom iz Ureda Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja je zatražla  detaljnije informacije o statusu i napretku razvojnih projekta, koje je načelnik Rončević prezentirao u Uredu Predsjednice dana 17.prosinca,2015. godine, te  za iste zatražio podršku u njihovoj realizaciji.

Načelnik je  informirao goste o aktualnim projektima na području Općine Čađavica, posebice o infrastukturnim projketima koji su u pripremi i pred realizacijom. Posebno je istaknuo prirodne potencijale područja,  rijeku Dravu pogodnu za navodnjavanje, razvoj turizma i dr.), zatim  plodne oranice te geotermalne izvore, na čemu Općina Čađavica zasniva svoj ukupan gospodarski razvoj.

Načelnik je informirao goste o pripremi strateškog dokumenta-‘Strategija razvoja’  koji bi trebao obuhvatiti sve aspekte ukupnog razvoja Općine do 2020. godine.

Načelnik je posebno izdvojio tri razvojna projekta za koje očekuje punu podršku Vlade RH u njihovoj realizaciji :

  1. Iskorištavanje geotermalnog potencijala-izgradnja geotermalne elektrane uz kaskadno korištenje tople vode za poljoporivredu i turizam
  2. Izgradnja ‘Halal- proizvodnog centra Hrvatska’ koji se sastoji iz nekoliko segmenata- uzgoj peradi s klaonicom, zatim klaonica bikova, janjadi  i ovaca.
  3. Izgradnja Agro-Food-Tehnološki Centar ( AFTC)  koji obuhvaća proizvodnju povrća, voća,ljekovitog bilja u staklenicima te višu fazu prerade,  zatim  slatkovodne  ribe u pondovima, sve uz korištenje tople vode  iz geotermalnog projekta.

Gosti iz Zagreba bili su zadivljeni dobivenim informacijama jer nisu očekivali takvu kvalitetu i  opseg  projekta u tako maloj Općini.

Gđa Polak-Živković je istaknula kako se ovdje radi o strateški važnim projektima za Republiku Hrvatsku te je istaknula kao će u slijedećem izdanju publikacije Agencije ‘Katalog investicijskih mogućnosti’- staviti sva tri razvojna projekta Općine Čađavica.

Gosp.  Sauha također  pozdravlja koncept razvoja Općine, istaknuvši kako do sada nije čuo da netko u Hrvatskoj  ima tako razrađen integralni koncept razvoja koji obuhvaća energetske potencijale, proizvodnju hrane, samoodrživost i energetsku neovisnost, visoku razinu  očuvanja okoliša,  što će otvoriti značajan broj novih radnih mjesta.

Ističe trenutni problem ‘feed-in tarife’ za geotermalnu energiju  koja je skoro iskorištena, te se nada da će Vlada RH  usvojiti novi tarifni pravilnik koji će predvidjeti više MW za obnovljive izvore energije.

Istaknuo je razne mogućnosti financiranja projekata, korištenje sredstava iz HBOR-a, te Junckerovog plana financiranja razvojnih projekata u zemljama  EU- što sve treba iskoristiti, te se stavio na raspolaganje.(www.icv.hr, dj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content