Vozio bicikl sa 2.67 promila alkohola

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 18 prometnih nesreća, od kojih 11 s materijalnom štetom i 7 s ozlijeđenim osobama. Jednu je prometnu nesreću uzrokovao vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola i 2 nepoznati vozači. U tim su prometnim nesrećama 2 osobe teško ozlijeđene i 5 lako. Teško ozlijeđene osobe su bili vozači motocikla i osobnog automobila, a nastradali su u prometnim nesrećama u Pepelanama i na cesti Kutjevo – Duzluk.

Utvrđeni prekršaji
Ukupno su utvrđena 422 prekršaja, od kojih 69 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 145 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 16 prekršaja pješaka i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,67 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 38 godina koji je zatečen da upravlja vozilom u Bušetini u ponedjeljak oko 13,00 sati, a najveća brzina kretanja vozila od 142 km/h izmjerena je kod vozača osobnog automobila u petak oko 18,40 sati u Ulici Lj. Gaja u Pitomači, na dionici ceste u naselju na kojem je ograničenje brzine 70 km/h.

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ
U proteklom tjednu su temeljem odredbi čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene 2 osobe zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i jedna je zadržana temeljem odredbi čl. 137. istoga zakona, također zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Pojačane mjere i akcije
U petak, 15. travnja 2016. godine od 14 do 22 sata je na području PPRP Virovitica provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i nadzora vozača bicikla. U akciji je izvršen nadzor 42 sudionika u prometu kod kojih je utvrđeno i sankcionirano 60 prekršaja. Devet je vozača zatečeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, od kojih 5 vozača bicikla, a prema biciklistima je poduzeto ukupno 13 mjera.
Dana 16./17. travnja 2016. godine od 22 do 06 sati je na području cijele policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji je izvršen nadzor 505 sudionika u prometu i kod njih utvrđeno i sankcionirano 59 prekršaja. Da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola su zatečena 23 vozača, koji su zbog toga isključeni iz prometa, a jedan je vozač zatečen da upravlja vozilom pod utjecajem droge.

Od 18. do 24. travnja 2016. godine će na području cijele policijske uprave, kao i na području cijele Republike Hrvatske i zemalja Europske unije, u organizaciji TISPOLa biti proveden pojačani nadzor brzine kretanja vozila. U sklopu ovog pojačanog postupanja od 21. travnja 2016. godine od 06 sati do 22. travnja 2016. godine do 06 sati će biti proveden 24-satni nadzor brzine kretanja vozila.

(PU VPŽ, Foto:Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content