Dogodilo se na današnji dan – 17.1.

1861. – Patentiran wc kotlić. Izumio ga je Thomas Crapper, a imao je zasebni tank s vodom i lanac za povlačenje. Iako kotlić nije izvorno njegovo otkriće, unaprijedio je sustav za pražnjenje spremnika što je u to vrijeme bio velik napredak.

1929. – Popaj se prvi puta pojavio u stripu “Thimble Theatre”. Popaj, simpatični mornar iz stripova i crtića kojem špinat daje ogromnu snagu, po prvi se puta pojavio upravo na današnji dan 1929. godine u stripu “Thimble Theatre”. Izmislio ga je Amerikanac Elzie Crisler Segar.

1966. – Tri nuklearne bombe pale na Španjolsku, to je jedan od najopasnijih nuklearnih incidenata u svjetskoj povijesti. Naime, iz američkog bombardera B-52 “Stratosferska tvrđava” ispale su 4 nuklearne hidrogenske bombe snage 70 kilotona (svaka snage kao 5 bačenih na Hirošimu). Tri su pale na španjolsko tlo, pokraj gradića Palomaresa u južnoj Španjolskoj, a jedna je pala u Sredozemno more. Srećom, nijedna bomba nije proizvela nuklearnu eksploziju, ali kod dvije koje su pale na tlo aktivirao se eksploziv koji inače služi za detoniranje nuklearnog dijela. Taj je eksploziv raspršio radioaktivni plutonij po području od 200 hektara. Treća bomba koja je pala na tlo uspjela je ostati neoštećena, a četvrtu su iz mora izvadili nakon duge potrage od dva i pol mjeseca, također u neoštećenom stanju. Nesreća se dogodila kad se bombarder punio gorivom u zraku. Naime, na visini od 9,145 metara kad su avio-cisterna KC-135 i bombarder bili u kontaktu, avio-cisterna je eksplodirala, a uništila je i bombarder, iz kojega su zatim ispale navedene četiri bombe.

1991. – Započela operacija Pustinjska lisica; američki napad na Irak.

1995. – Razoran potres pogodio japanski grad Kobe. Poginulo je više od 6.000 ljudi, a šteta je procijenjena na 95 milijardi američkih dolara.

Rođendani
1899. – Al Capone, američki kriminalac i mafijaš.
1922. – Betty White, američka glumica
1942. – Muhammad Ali, američki boksač
1962. – Jim Carrey, kanadsko američki glumac i komičar
1964. – Michelle Obama, bivša prva dama SAD-a

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content