U Slatini prikazan film “Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj” redatelja Jakova Sedlara

U organizaciji Gradskog odbora Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zaprešić, a pod pokroviteljstvom Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i uz domaćinstvo Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina, jučer (petak) je u slatinskom Hrvatskom domu održana promocija filma “Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj” redatelja Jakova Sedlara, kao dio Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer.

Prije prikazivanja filma, a nakon intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu te sve koji su svoje živote dali za domovinu Hrvatsku tijekom vjekova, kao i za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, sve nazočne pozdravio je predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina Ivan Levar. Među nazočnima, između ostalih, bili su predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, direktor Festivala Gordan Lederer i predsjednik UHDDR-a Zaprešić Dragutin Poturica, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara Zorica Gregurić te vukovarski branitelj i autor Festivala Marijan Capek koji je predstavio film.

IMG 0114 Custom

Sam Festival Gordan Lederer zamišljen je na način da se kroz film po cijeloj Hrvatskoj pronese istina o Domovinskom ratu i hrvatskoj povijesti zbog pomanjkanja ovakvih tema u našem društvu koje ljudi sve manje prate, a djeca nemaju nikakva saznanja.

Film “Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj” govori o sto godina povijesti Hrvata na ovom području i dan danas je istinit svjedok onoga što se tada događalo, što se događa i što će se događati.

Radnja obuhvaća razdoblje od 1918. do 2018. godine te donosi presjek sto godina svih zbivanja u Hrvatskoj, od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do stvaranja samostalne države Hrvatske, gdje se scenarist Nenad Piskač dotaknuo spomenutih tema na jedan brutalno iskren način.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”564892″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content