U Zavičajnom muzeju Slatina održana promocija monografije i otvorena izložba „1991.” Zorana Filipovića

Zavičajni muzej Slatina i Grad Slatina, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, organizirali su u petak predstavljanje monografije „1991.“ i otvorenje istoimene izložbe fotografija autora Zorana Filipovića, povodom 28. obljetnice oslobođenja slatinskog područja i sjećanja na 47 nevinih žrtava stradalih 13. prosinca 1991. godine od strane četničkog agresora.

Ova dokumentarna izložba govori o ratnim zbivanjima na prostoru Republike Hrvatske tijekom druge polovice 1991. godine, koju prati monografija na 228 stranica, gdje je hrvatski fotograf Zoran Filipović prikazao brojna ratišta koja je 1991. godine prošao kao novinar i fotograf bilježeći ratne strahote i stradanja.

5 1Crno bijela fotografija, kao i igra svjetla i sjene te prirodne pojave kao što su izmaglica svim fotografijama daju nestvaran kontekst vremena i prostora koji će promatraču dočarati stvarne emocije hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata koje je Filipović kroz svoj objektiv uspio trajno uhvatiti i sačuvati.

Koncept izložbe vođen je geografskom osnovom s ciljem prikazivanja ratišta od Vukovara do Dubrovnika, među kojima su se uz Vinkovce, Osijek i brojna druga mjesta, našli Slatina i Voćin. (www.icv.hr, ADF i MF; Fotografije M. Feldi)

7

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content