PROJEKT “PAMETNI GRADOVI I OPĆINE” Mještani općine Čačinci uz info touch ploču do rješavanja komunalnih problema

Općina Čačinci uvela je novu uslugu za svoje mještane. Riječ je o mobilnoj aplikaciji i info-touch ploči za prijavu komunalnih problema.

Za pokretanje ove usluge sredstva su osigurana kroz projekt “Pametni gradovi i općine”, a isti je usklađen sa strategijom Europa 2020. čiji su glavni ciljevi održivi razvoj prostora i unapređenje infrastrukture, razvoj konkurentnog i održivog gospodarstva, razvoj ljudskih potencijala i unapređenje kvalitete života.

-Kroz ovaj projekt slijedimo navedene ciljeve, a između ostaloga i europski koncept pametnog grada. Zahvaljujući tehnološkim naprecima i razvoju informacijsko-komunikacijskih tehnologija sve više građana koristi mobilne uređaje i računala putem kojih imaju pristup raznim komercijalnim uslugama i podacima. Sve veća prisutnost digitalnih tehnologija i usluga utječe na očekivanja građana prema gradskim javnim uslugama i njihovo obavljanje putem digitalnih kanala – kaže načelnik općine Mirko Mališ te naglašava kako je područje na koje se ovaj projekt odnosi je Upravljanje općinom i uslugama.

-Područje Upravljanja općinom i uslugama obuhvaćeno je ovim projektom kroz stvaranje sveobuhvatnog i fleksibilnog izvještajnog radi korištenja podataka kroz interaktivnu platformu, odnosno razvoj aplikacijskog sustava koji će omogućiti građanima da putem naprednog softvera prijave sve komunalne probleme na području općine te će zatim svi ti podaci pristizati u općinu digitalnim putem te će na kraju općina sve podatke unutar svoje jedinice obraditi – nastavlja Mališ.

Aplikacijski sustav služi kao potpora u ostvarenju pružanja informacija ali i ubrzavanju i pojednostavljenju administrativnih procesa unutar uprave, koristi se za naprednije vrednovanje dostupnih podataka te za donošenje kvalitetnijih odluka.

-Mjere pametne općinske uprave potiču i aktivno sudjelovanje građana u raspravama, planiranju i donošenju odluka na razini općine. Ovim projektom se postiže više ciljeva i to povećanje kvalitete i standard građana kroz informiranje i mogućnost korištenja aplikacije odnosno dostupnost podataka sadržanih u aplikaciji. Korištenje modernih tehnologija donosi informiranje građana, odnosno dohvaćanje podataka na brz, efikasan i ekonomičan način – zaključio je načelnik Mališ.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content