Završila energetska obnova sportske dvorane Tehničke škole: Virovitički “hram sporta” spreman za nove sportske uspjehe

U sklopu projekta ”Energetska obnova zgrade dvorane Tehničke škole u Virovitici na adresi Zbora narodne garde 29, Virovitica KK.04.2.1.04.0234”, najznačajnije sportsko zdanje danas je službeno dobilo modernije i ”štedljivije lice”. Vrijednost projekta kojim je dvorana dobila prijeko potrebnu obnovu iznosila je 6.262.270,62 kuna. Bespovratna sredstva iznosila su 3.427.360,56 kuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 1.728.608,05 kuna, a sredstva nositelja projekta, Virovitičko-podravske županije, 1.106.302,01 kuna. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

MG 4991

– Još jedan hvalevrijedan projekt priveden je svome kraju. Sportska dvorana Tehničke škole ne samo da je prva dvorana u Virovitici, nego i u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji, stoga s pravom nosi naziv ”hram sporta”. Za nju su sentimentalno vezane generacije i generacije Virovitičana i Virovitičanki, u njoj su stasali brojni sportaši, a danas nakon 30 godina zasjala je u novom ruhu. Dvorana je dobila novi strop, pod, novu fasadu i ovojnicu, energetski je učinkovita što znači i dobru uštedu, a ta ušteđena sredstva moći ćemo usmjeriti na daljnji razvoj i obrazovanje učenika – s ponosom je izjavio župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Na ovaj način, prema riječima župana, stvaraju se puno bolji uvjeti za djecu nego li je to bilo ranije, a s tom izjavom složio se i ravnatelj Tehničke škole Virovitica Ivan Kućan.

MG 4960

– Mi kao škola dobili smo jako puno. Dvoranu u Tehničkoj školi koristi preko 1000 učenika iz tri škole, a uz njih još 300 do 400 vanjskih korisnika. Sve je to tijekom godina dovelo do potrebe za renovacijom. Ovom prilikom želim se zahvaliti Virovitičko-podravskoj županiji na čelu sa županom Igorom Androvićem koji su tu nužnost prepoznali i omogućili nam ovo što imamo sada. Osim što će služiti za sportske momčadi u gradu, novi pod koji je ovdje postavljen podliježe svim svjetskim standardima što znači da možemo prihvatiti sva međunarodna rukometna natjecanja. Ovo je za mene najbolji mogući poklon. I sami učenici su oduševljeni novom dvoranom, jedva su čekali povratak u nju, čuvaju ju i čiste. Sve to samo je još jedan dokaz da su i oni sami prepoznali sve što je za njih učinilo – dodao je ravnatelj Ivan Kućan.

Zadovoljstvo nakon realizacije projekta izrazio je i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

MG 4982

– Sve što smo uspjeli ostvariti rezultat je predanog rada našeg sposobnog kadra u koji se ulagalo, naših domaćih, predanih ljudi koji su radili na svim projektima. Nama je svejedno radi li se o projektu čija je vrijednost nekoliko stotina tisuća ili nekoliko milijuna kuna, a to je vidljivo iz prošlogodišnje nagrade kada je Grad Virovitica postao ”Prvak EU fondova”. Dobili smo još jedan prostor za mlade. Prednjačimo po broju registriranih sportaša po glavi stanovnika, a ista je stvar i sa dvoranama. Sada je cilj staviti dvorane u funkciju, uključiti naše najmlađe u sport i pružiti im najbolje moguće uvjete za razvoj. Uz sve obnove, u planu je izgradnja Sportsko rekreativnog centra Vegeška gdje bi bila izgrađena još jedna dvorana, kuglana, planira se i sportsko atletski stadion i naravno bazen koji je već prijavljen i čeka se odgovor Ministarstva. Iskoristit ću ovu priliku pa ću čestitati županu Igoru Androviću i Virovitičko-podravskoj županiji na svemu obavljenome. Mi svi radimo kao jedan, imamo sinergiju, spojili smo naše ljude i iz te sinergije možemo dati odgovore na sve izazove, kao i na nove natječaje koji su pred nama – zadovoljan je bio gradonačelnik Ivica Kirin.

Svrha projekta bila je da se energetskom obnovom zgrade osiguraju uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenja na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, da se smanji razina štetnih emisija CO2 u okoliš i da se korisnicima zgrade osigura kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te sigurniji i ugodniji uvjeti za boravak.

MG 4957

Energetska obnova obuhvaćala je toplinsku izolaciju vanjskih zidova, toplinsku izolaciju podova prema tlu, toplinsku izolaciju krova iznad grijanog prostora, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu postojećeg sustava rasvjete i ugradnju mjerača toplinske energije.

Prije radova, energetski razred zgrade dvorane je bio C, a završetkom projekta energetski razred zgrade dvorane je B. Sama ušteda na energiji je 53,68%.

Radove je izvodila tvrtka Slavić – inženjering d.o.o. iz Virovitice, dok je stručni nadzor provela tvrtka King Art Studio d.o.o. iz Virovitice.

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rođak)

vidljivost

[g-gallery gid=”624415″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content