U SUHOPOLJU DJELUJE DNEVNI BORAVAK GDCK-a VIROVITICA Ovdje se umirovljenici okupljaju, druže i otkrivaju nove talente

Više od deset godina u Virovitici u okviru Gradskog društva Crvenog križa djeluje Dnevni boravak u kojemu se svakodnevno na čašici razgovora, šahu, kartanju, prigodnim radionicama, izložbama i predavanjima okupljaju osobe treće životne dobi. Prošle godine, početkom jeseni, također u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Virovitica u okviru projekta „Mobilnost za samostalnost“ u koji se aktivno uključila Općina Suhopolje, s radom je počeo Dnevni boravak u Suhopolju. Voditelj Dnevnog boravka GDCK Virovitica u Suhopolju je elokventni Hrvoje Reder, inače inženjer prometa i viši trener fitnessa, koji je vrlo brzo uspio okupiti tridesetak, manje-više, stalnih korisnika.

IMG 4257

VICOTEKA, RADIONICE

Dnevni boravak zasad je smješten u prostorijama Udruge Matice hrvatskih umirovljenika općine Suhopolje, gdje se starije osobe mogu svakodnevno okupljati, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati. Raspored je poznat – u ponedjeljak je vicoteka, u utorak kartanje, srijedom šah, četvrtkom dan za čitanje, a petkom kreativne radionice. Upravo su te kreativne radionice najposjećenije i na njima grupa žena izrađuje ukrasne predmete, oslikavaju platnene vrećice s motivima Suhopolja i drugo.

IMG 4244

– Žene koje sa mnom rade na kreativnim radionicama prihvaćaju moje ideje, pa smo tako radili prigodne ukrase s božićnim i uskrsnim motivima – naglasila je Kata Šantavec, idejna pokretačica prilikom planiranja rada.

Marija Belani ističe pak kako do sada nije propustila ni jednu kreativnu radionicu.

– Izrađene predmete prvotno smo planirali podijeliti zainteresiranima uz dobrovoljne priloge, ali na kraju smo se odlučili pokloniti ih kako bi oni koji nas posjećuju imali nešto za uspomenu – naglasila je Tugomila Reder.

Kreativne radionice petkom ne ispunjavaju samo radom, već se atmosfera razbije pokojim vicom ili zanimljivom pričicom. Na kraju svake radionice voditelj organizira dvadesetominutno istezanje. Ako je vrijeme lijepo, vježba se vani, a u slučaju lošeg vremena unutra – uz pomoć stolica kao rekvizitom. Povremeno se organiziraju i prigodna predavanja koja korisnicima Dnevnog boravka mogu koristiti u svakodnevnom životu.

USLUGE PRIJEVOZA

– Veliki problem su naši dečki, kao da zbog nečega zaziru od nas. Slabo dolaze na ova naša okupljanja, ponekad dođu tek nakratko pogledati što se događa – požalila nam se Tugomila Reder. Očito je da će trebati proći još određeno vrijeme da se i muška populacija aktivnije uključi u rad Dnevnog boravka.

IMG 4280

– Za sada nam dolaze korisnici iz Suhopolja. Kada se smiri situacija vezana uz koronavirus, planiramo kombijem, koji je također uključen u ovaj projekt, dovoziti zainteresirane i iz okolnih naselja – objasnio nam je Hrvoje Reder. Projektom je predviđeno da se Dnevni boravak GDCK Virovitica u Suhopolju financira 24 mjeseca. Međutim, svi su uvjereni da će, uz pomoć Općine, Dnevni boravak u Suhopolju nastaviti svoj rad i nakon toga, jer je već u prvih sedam mjeseci postojanja pokazao svrhu i korisnost. (www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content