Hrvatske vode prijavljuju na NPOO projekt uređenja Ođenice i Virovitičkih jezera – projekt važan za turizam i obranu od poplava

Uređenje Virovitičkih jezera i Ođenice bila je jedna od tema sastanka s generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem i suradnicima, održanog u četvrtak u Općini Pitomača. Sastanku su nazočili saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić te direktori komunalnih tvrtki Virkom i Vodakom, Damir Marenić i Antonio Vidović.

Riječ je o projektu Hrvatskih voda vrijednom oko 150 milijuna kuna, a koji se priprema za prijavu na natječaj Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Projektna dokumentacija je gotova, a građevinska dozvola je pred izdavanjem.

Ovo je prva etapa uređenja Ođenice i Virovitičkih jezera i odnosi se na uređenje vodnog režima sliva Ođenica za potrebe obrane od poplava i višenamjensko korištenje na području grada Virovitice. Projekt obuhvaća rekonstrukciju akumulacija Razbojište i Ribnjak, uređenje ribnjaka između ovih dviju akumulacija, obodni kanal, cestu, krajobrazno uređenje uz V. ribnjak te uređenje okoliša uz I., II. i III. ribnjak.

sastanak hrvatske vode i obilazak drava 4
Foto: K. Toplak

– Uređenjem vodnog režima sliva Ođenica stvorit će se uvjeti za zaštitu od poplava te omogućiti višenamjensko korištenje za navodnjavanje poljoprivrednih površina, uzgoj riba i dodatne sadržaje za sport i rekreaciju. Izgradit će se prateća komunalne infrastruktura, kao i ostali sadržaji za rekreacijske svrhe. Ukratko, boravak na ribnjacima unaprijedit će se u turističkom, sportskom, sadržajnom i funkcionalnom smislu- rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Prema riječima gradonačelnika Kirina, u budućnosti su u planu i druga i treća faza.
Druga faza bi obuhvaćala prenamjenu i rekonstrukciju retencije Franjevina (Svinjčina) u akumulaciju, uređenje vodotoka do akumulacije Bajer, izgradnju akumulacije Bajer, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg cestovnog mosta u Antunovcu, izgradnju dvije nove ustave i rekonstrukciju postojeće ustave Antunovac s ciljem podizanja vodnog lica na vodotoku Ođenica.

– Projekt bi obuhvaćao uređenje vodotoka i inundacijskog pojasa Ođenice od virovitičkih jezera do akumulacije Bajer (lokacija uz gradsko odlagalište) gdje će izgraditi šetnice, rasvjeta i drvoredi s komunalnom opremom kroz cijeli grad. U tijeku je natječaj za odabir izrađivača Studije utjecaja na okoliš i idejnog rješenja- rekao je I. Kirin.

sastanak hrvatske vode i obilazak drava 1 Custom
foto: K. Toplak

Treća planirana faza je uređenje Ođenice od Virovitice do rijeke Drave.

Planirane su također aktivnosti na pripremi dokumentacije za izgradnju akumulacije Dabrovica na lokaciji između Borove i Rezovca, akumulacije Miletinac na granici prigradskog naselja Jasenaš, Grubišnog polja i općine Đulovac, kao i uređenje akumulacija Milanovac I i II i vodotoka do mjesnog doma u Milanovcu.

– Ove godine planira se i ulaganje u vodocrpilište Bikana, kao i izgradnja hidrantskog voda od naselja Đurađ do izletišta na početku Virovitičkih jezera u vrijednosti oko 22,5 milijuna kuna- dodao je gradonačelnik Kirin.

(virovitica.hr, foto: M. Rođak i K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content