Orahovica je prepuna starih građevina koje su stare preko 100 godina i danas su veliki spomenici kulture. Jednu od tih svaki Orahovčanin gotovo prođe svaki dan ili baci pogled na nju kada silazi ili se penje na obilaznicu u središtu grada.
Podno brda Albus tu već punih 130 godina živi stari orahovački vinski podrum. Orahovački kroničar amater, danas nažalost pokojni Ivan Grgurić, ovako je zapisao svoj pogled prema podrumu.
-Zasjenjen krošnjama crnogorice i breza, kao da je izrastao iz brda. Svodni strop pokriven zemljom. Zeleni se uredno ošišana trava, žuti se busenje jaglaca. Na sljemenu kupole strše dva zračnjaka. Prednja strana ojačana s dva kosa potporna zida. Ne da se građevina zubu vremena. Preko stotinu godina odolijeva snjegovima, bujicama, klizištima… Ispod oštećene žbuke nazire se pečena cigla. Masivna drvena vrata zaključana, željezna šipka s rezom. Iznad vrata jedva zamjetan prozor. Sa strane betonski blokovi, ostaci rezervoara za vodu. Rezervoar se punio vodom kroz kratke spojene keramičke cijevi iz izvora na Albusu. Loza puzave gloksinije gotovo da pokriva pročelje, poput raščupane kose – pisao je Grgurić.
O samom podrumu nema puno zabilježenih podataka, a Grgurić je uspio saznati nešto više.
-Izgrađen je 1894. godine, a izgraditi ga je dao poznati orahovački vinogradar i vinar Martin pl. Nagy, a godinu potom 1895. počeo je biti u punom korištenju. Poslije II. svjetskog rata pripao je Poljoprivrednoj zadruzi Orahovica, čiji su djelatnici sredinom prošlog stoljeća osnovali i podigli suvremenije nasade vinograda na površini od četiri hektara. Kasnije u njega vino spremaju radnici Poljoprivrednog poduzeća – Kooperacija Orahovica. Danas on pripada Poljoprivrednom poduzeću – RJ Voćarstvo -vinogradarstvo Orahovica Agro Invest grupe. Vino se u današnje vrijeme proizvodi na suvremeniji način i sprema u novom vinskom podrumu. Stari podrum sagrađen je iznad razine podzemnih voda, a pravilnom gradnjom, u podnožju brda, zaobilaze ga površinske vode – napisao je Grgurić.
I danas se podrum koristi, u spokojnom miru i mraku podruma, idealne vlažnosti i temperature razvija se orahovačka frankovka koja je odlično vino čuvano na stari, tradicijski način. Unutrašnjost podruma pravi je mamac za degustacije i druge vinske susrete. Kroničar Ivan Grgurić na kraju je svog teksta ovako pozvao sve znatiželjnike da posjete stari vinski podrum.
-Pogledajte i omirišite romantiku prostora. Boravak, druženje i doživljaj njegove nutrine stvorit će u vama dragocjenu zalihu uspomena. Kušajte i pustite da vas vodi vlastito nepce. Neka vam okus duha iz vinske bačve bude susret s iskrenim prijateljem koji umije oplemeniti i raspoloženje i zdravlje. Djelovanje lagane vinske omaglice neka otvori vašu narav, dubinu duševnosti, kvalitetu mišljenja – napisao je Grgurić.
(icv.hr, vg)