GODIŠNJA SKUPŠTINA Udruga žena Dinjevac obilježila 60 godina postojanja i rada

Udruga žena Dinjevac u subotu u prostorijama Društvenog doma Dinjevac održala godišnju skupštinu i obilježila 60 godina postojanja i rada Udruge. Tom prilikom, predsjednica Udruge Svetlana Bastalić podnijela je Izvještaj o radu udruge za 2018. godinu, kao i Izvještaj od radu Udruge kroz šezdeset godina, od postanka ove Udruge.

Udrugu je 1959. godine sa ženama iz Dinjevca osnovala učiteljica Ivanka Bobek i tada je brojala dvadeset članica. S godinama im se pridružuje sve veći broj mlađih članica i djece. Na početku njihovog osnutka pokrenule su dramsku sekciju, pjevački zbor i folklornu sekciju.

– Udruga je tijekom godina organizirala zabave povodom Nove godine, Dana žena, kao i tečaj kuhanja i pripremanja kolača. Većinom smo svoja događanja pripremale u prostorijama tadašnje zadruge, a nakon izgradnje Društvenog doma promijenile smo „sjedište“. Financirale smo se isključivo iz vlastitih prihoda, a prikupljale smo i suđe koje smo iznajmljivale za svatove što nam je bio dodatni prihod – priča na S. Bastalić te dodaje da su organizirale i izlete pa su posjetile sve veće gradove na našem Jadranu.

DSC 4457

Kontinuirano i aktivno su radile do osamdesetih godina te su se devedesetih godina ponovno registrirale i aktivirale još više. Od 2000. godine mijenja se vodstvo i radi još više, a 2012. godine počele su organizirati Dinjevačke susrete plesa i pjesme te od 2015. manifestaciju „Tako su to radili naši stari“. Trenutno rade i kreativne radionice povodom Uskrsa, Božića i drugih blagdana, a prikupljena sredstva doniraju Ligi protiv raka VPŽ.

Društvo danas ima 44 člana svih uzrasta, od 7 do 80 godina. – Volim reći za ove najmlađe da su perjanica ove udruge i oni se većinom svojim igrokazom predstavljaju na Dinjevačkim susretima, a prošle godine predstavili su se i na manifestaciji „Pred vratima jeseni“ gdje su izveli igrokaz na ljetnoj pozornici u Pitomači – kaže S. Bastalić.

– U 2019. godini planiramo 2. veljače održati manifestaciju „Tako su to radili naši stari“, a povodom dana žena i „Dinjevačke susrete plesa i pjesme“, gdje će se i ovoga puta predstaviti razni izvođači, KUD-ovi i pjevački zborovi. Osim toga, u plan nam je i dalje uređivati svoje naselje jer smo već 4 godine zaredom ispred TZ Općine Pitomača proglašeni najuređenijim naseljem. I dalje ćemo se odazivati na sve humanitarne akcije, sudjelovati na svim manifestacijama na području općine Pitomača, a i šire, odazivati se na smotre folklora i druženja drugih udruga, kao i sudjelovati na danima Adventa u Pitomači i Božićnim sajmovima – rekla je o planovima predsjednica S. Bastalić. (www.icv.hr, žđl, Foto Begović)

[g-gallery gid=”502073″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content