Dvadesetak načelnika Brodsko-posavske županije u Vrpolju s čelništvom Udruge općina

Na inicijativu predsjednika Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đure Bukvića u Vrpolju se 25. siječnja 2016. okupilo dvadesetak načelnika s područja Brodsko-posavske županije kako bi razgovarali o problemima s kojima se suočava lokalna samouprava u slavonskim općinama. Domaćini sastanka bili su načelnica Vrpolja i članica Upravnog odbora UORH-a Ankica Zmaić, zamjenik načelnice Željko Lukačević i predsjednik općinskog vijeća Tomislav Šimundić.
S obzirom na najavljene reforme i preustroj lokalne samouprave i česte neargumentirane izjave pojedinaca iz javnog života da broj općina treba smanjiti na najmanju moguću mjeru pa čak ih i u potpunosti ukinuti, nazočni načelnici oštro su reagirali. Udruga općina u RH zalaže se za reformu lokalne samouprave, ali onu koja će se temeljiti na objektivnoj analizi stanja i potreba ljudi koji žive u hrvatskim općinama. Istaknuli su niz problema s kojima se susreću u svojim sredinama: od premalih fiskalnih kapaciteta do loše komunikacije s nadležnim ministarstvima.
Načelnici su zatražili što hitnije raspisivanje natječaja za sredstva iz fondova EU-a jer projekti u općinama postoje i spremni su za realizaciju. Potrebno je žurno izmijeniti zakonsku regulativu kako bi se omogućile investicije u općinama i razvoj hrvatskog sela. Kao poseban problem spomenuta je neefikasnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom kojeg se drži glavnim kočničarem razvoja općina zbog neučinkovitog raspolaganja državnom imovinom. Temelj svake moderne europske države je selo i razvoj ruralnih sredina te su u tom smjeru naskupu doneseni zaključci da se u provedbi bilo kakve buduće reforme treba voditi računa o obvezi približavanja javne usluge svakom stanovniku Hrvatske. Usluge treba učiniti što dostupnijima, a ukidanjem općina postići će se upravo suprotno.
Naglašeno je kako je u posljednjih dvadesetak godina lokalne samouprave više učinjeno u hrvatskim općinama nego u 45 godina u socijalizmu, što se vidi iz razvoja komunalne i društvene infrastrukture. Slavonske općine treba ojačati, podići im fiskalne kapacitete, riješiti raspolaganje poljoprivrednim državnim zemljištem i na taj način omogućiti mladim ljudima da ostanu živjeti na selu, istaknuo je predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić. (www.udruga-opcina.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content