Foto: Peta kobasijada u Dugoj Međi

 

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa u svom je mjestu na području općine Zdenci, organizirala 5. Kobasijadu. Uz vatru se peckarile slanine i kobasice na ražnju, domaćice se pekle domaće lepinje, a poseban dojam dali su tamburaši jer bez slavonske tamburice i pjesme ništa ne vrijedi. Ove godine natjecateljski dio Kobasijade bio je rezerviran samo za natjecanje ”najduža kobasica”. Prijavilo se 5 proizvođača iz Duge Međe, Zdenaca i orahovice, nakon pomnog mjerenja pobjedu je odnio domaći proizvođač Ivica Bušljeta čija kobasica ima duljinu od 2,83 metra:
-Natjecanje u debljini kobasice ove godine nisu održali jer smo ocijenili da su sve negdje između 25 i 30 mm pa smo sve proglasili pobjednicima. Cilj ovoga natjecanja bio je zapravo da ljudi donesu svoje proizvode te do ih svi zajedno kušamo i ocijenimo– rekao je Mirko Horvatin dopredsjednik UHBDDR-a Duga Međa. Drugo mjesto pripalo je Dejanu Blagojeviću sa 110 cm, treći je bio Hrvoje Vidović iz Starog Petrovog Polja sa 108, četvrta Katarina Feljan iz Zdenaca sa 91, četvrti Mijo Šimatić iz Orahovice sa 70 cm. Pobjednik Ivica Bušljeta je rekao:
-Ranijih godina smo pravili nešto manje kobasice, a ove godine smo pokušali napraviti veće da vidimo kako će to izgledati. Ispalo je jako dobro, a okus je naravno jednak. Tajna dobre kobasice je prije svega kvalitetno meso i dobra priprema te naravno pravilno sušenje.
Predsjednik UHBDDR Duga Međa Darko Eichler zahvalio se svima na dolasku te naglasio:
– Hvala svima koji su došli i uveličali našu manifestaciju koja lagano postaje i tradicionalna. Uložili smo maksimalan trud u organizaciju i lijepo se na kraju zabavili. Naša želja pri organizaciji Kobasijade bila je da to bude jedno pravo slavonsko druženje uz vatru, dobro jelo i tamburicu i u time smo i uspjeli. – zaključio je Eichler.

(www.icv.hr, vg, Foto:Željko Felbar)

Invalid Displayed Gallery

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content