Iz Virovitičkog lista: Tomislav Petric – Novca ima, samo treba požuriti s objavama natječaja tako da se općine, gradovi, županije, javne ustanove mogu javljati

Vrijedno priznanje stiglo je na adresu Tomislava Petrica, donedavnog ravnatelja VIDRA-e – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Petric je postao glavni savjetnik ministra Tomislava Tolušića u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.
Lijepo je priznanje biti glavni savjetnik ministra Tolušića.
– Tako je. Već sam počeo raditi u Zagrebu, sve je novo, dinamično, no tematika mi je poznata. Razlika je samo u tome što sam dosad bio s druge strane stola. Dosad smo u Virovitičko-podravskoj županiji i Razvojnoj agenciji VIDRA prijavljivali projekte i pokušavali doći do sredstava, a ovdje raspisujemo natječaje i pokušavamo potrošiti sredstva. Kada kažem potrošiti sredstva, mislim na to da novca ima, samo treba požuriti s objavama natječaja tako da se općine, gradovi, županije, javne ustanove mogu javljati.
Pred Vama je puno posla, zar ne?
Jako puno. Trenutno sam u problematici prirodne baštine. Jako puno je natječaja koji kasne. Prošle godine nije bilo otvorenih natječaja. Dosta je natječaja u kojima treba samo nekoliko stvari riješiti i mogu se otvoriti kroz mjesec ili dva tako da se počnu povlačiti sredstva. Pripremalo se i ovdje, ali nije isti tempo kao u Županiji i VIDRA-i, gdje se, kada se neki zadatak dobije, on se odmah napravi. Ovdje je sustav mnogo kompliciraniji, ali nadam se da ćemo to ublažiti tako da to bude logičnije i jednostavnije za prijavu.
PONOSAN SAM NA SVE PROJEKTE KOJE SMO RADILI. NO PRVO SE SJETIM DVORCA JANKOVIĆ U KAPELI DVORU, ZATIM PROJEKT SINEROT U SKLOPU KOJEG JE IZGRAĐENA SUNČANA ELEKTRANA U MEDINCIMA NEDALEKO SLATINE, PANONSKI DRVNI CENTAR KOMPETENCIJA
Puno toga ste napravili i u VIDRA-i. Iza Vas je puno kvalitetnih i odličnih projekata. Možete li nam nabrojati one najznačajnije, na koje ste posebno bili ponosni kao ravnatelj VIDRA-e?
– Ponosan sam na sve projekte koje smo radili. No prvo se sjetim dvorca Janković u Kapeli Dvoru, zatim projekt Sinerot u sklopu kojeg je izgrađena Sunčana elektrana u Medincima nedaleko Slatine, Panonski drvni centar kompetencija… To su samo neki od većih projekata, no tu su i drugi projekti za poduzetništvo, gospodarstvo i poljoprivredu. Moram reći da sam ponosan na svoj rad i sada moram opravdati povjerenje ministra.
Vaš rad je prepoznat i na višoj razini i danas ste tamo gdje jeste.
– Tome je pridonio moj rad u Županiji i VIDRA-i. I ovdje ću raditi punim srcem te pokušati unijeti cijelog sebe u rad kako bi se nešto napravilo. Sličan je posao bio u Županiji, VIDRA-i i sada u Ministarstvu. Isti je posao, kao i tematika. Danas nam je glavni zadatak pokušati približiti sredstva korisnicima.
Za one koji ne znaju, Tomislav Petric je nakon diplomiranja na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku svoj profesionalni razvoj nastavio u području ruralnog i regionalnog razvoja kroz rad u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je stekao veliko iskustvo u prijavi i provedbi projekata za različite izvore financiranja kao što su pretpristupni fondovi, strukturni fondovi, programi Zajednice, programi resornih ministarstava i drugi izvori. Pripremao je projektna izvješća prema ugovornim tijelima EU i Republike Hrvatske, pripremao i provodio postupke javne nabave prema procedurama ugovaranja pomoći Europske unije trećim zemljama (PRaG) te sudjelovao u evaluaciji ponuda. Bio je član tima za Informacijski standard u sklopu projekta ICPR (Razvoj investicijskog okruženja). Potom je došao u Virovitičko-podravsku županiju, a v.d. ravnatelja VIDRA-e postao je u siječnju 2015. godine. Od njegovog dolaska VIDRA je napravila novi, značajniji iskorak u strateškom pozicioniranju, postavši zasigurno jedna od najznačajnijih razvojnih agencija u Hrvatskoj što se zorno može vidjeti po broju odobrenih projekata. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content