Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić: Ukidanje županija ne dolazi u obzir

Najave u dnevnom tisku da će Hrvatska do 2017. provesti teritorijalni preustroj nakon kojeg će imati svega pet do sedam županija izazvala je niz reakcija. Za www.poslovni.hr, medijska nagađanja i špekulacije, komentirao je Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvitka i fondova EU, donedavno virovitičko-podravski župan i do prošle godine predsjednik Hrvatske zajednice županija:
– O takvom teritorijalnom preustroju se nije raspravljalo u Vladi, niti sam vidio ijedan takav dokument. Uostalom, ova vlada postoji tek sedam radnih dana tako da niti nije bilo vremena da se napravi takav plan pa vjerujem da ja ta priča izvučena iz konteksta. A ako iza tih izjava zbilja stoji ministrica Jurlina- Alibegović, pretpostavljam da je to njezin osobni stav – rekao je Tolušić, koji smatra da je sadašnja terirorijalna podjela Hrvatske optimalna.
Osim toga još je kazao:
– Tu je stav HDZ-a vrlo čvrst – ukidanje ne dolazi u obzir, županije treba jačati. Postojeći županijski sustav, takav kakav je, dobro funkcionira. Pokazao je puno više prednosti nego mana, a činjenicu da je 20 županija optimalno potvrđuje i podatak da su upravo one najčešći korisnici europskih fondova. Unatoč nedovoljnim financijskim kapacitetima dobivenim od države, županije su nosioci regionalnog razvoja. Hrvatska ne iskače po broju jedinica lokalne i regionalne samouprave, već je obzirom na svoju površinu i broj stavovnika u europskom prosjeku, a kao primjer među usporedivim zemljama navodim Irsku i njene 32 grofovije – kazao je Tolušić.
Tvrdi da unatoč svemu tome nema ništa protiv teritorijalnog preustroja, “ali samo ako on bude efikasniji i kvalitetniji od sadašnjeg”. Upitan na kakve bi promjene pristao, daje prijedloge.
– Treba ukinuti županijske urede državne uprave, a njihove bi poslove mogle preuzeti županije. Napominjem da u svim županijama zajedno radi 1.917 ljudi, a županijski uredi državne uprave zapošljavaju skoro 3000 ljudi. Ako je glavni argument za ukidanje županija smanjivanje broja zaposlenih, siguran sam da kroz teritorijalni preustroj niti jedno radno mjesto neće biti ukinuto, isto kao što nisu bila ukidana niti u reformi pravosuđa. Nadalje, županije mogu preuzeti sve inspekcijske poslove, kao i raspolaganje državnom imovinom u prvom stupnju, čime bi se rasteretio DUUDI. Treba im dati nadzor nad raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem, ali i nad investicijama državnih poduzeća, jer ona to vrlo često rade bez da izvijeste župana – napomenuo je ministar Tolušić.
U medijima se spelulira da će nove regije nastati oko Zagreba, Varaždina, Splita, Osijeka, Rijeke, Splita i Zadra.
– Htio bih vidjeti kriterije po kojima se jedne županije gase, a druge ne. Da li je to broj stanovnika ili površina? Evo recimo, Županija ličko – senjska, iako teritorijalno najveća, ima najmanje stanovnika. Sadašnji sustav nije idealan ali donosi određene koristi, no vjerujem da je to jako teško vidjeti iz Zagreba – rekao je Tolušić, koji je godinama bio župan virovitičko- podravski, pa dobro poznaje situaciju na terenu.
Dodao je sljedeće.
– U Zagrebu je sve integrirano, tu ćete lako dobiti neku uslugu. Međutim, kad živite u manjem mjestu, puno vam znači županija koja brine o školstvu, zdravstvu, cestama, građevinskim dozvolama.
Tolušić kaže da će prihvatiti smanjenje broja županija tek ako mu netko dokaže korist takvog čina.
– Primjerice, pet slavonskih županija ukupno imaju na raspolaganju proračun od 800 milijuna kuna. Ako bi spajanjem u jedinstvenu regiju Slavonija početi dobivati po dvije milijarde kuna godišnje, ja bih takvo što odmah prihvatio, no bojim se da bi proračun i dalje bio na razini 800 milijuna – upozorava Tolušić.
Negativan stav prema ideji o ukidanju županija imaju i u Hrvatskoj zajednici županija (HZŽ).
– Potpuno nam je neprihvatljiv stav da treba ukinuti županije, jer one definitivno kvalitetnije upravljaju novcem nego država! Primjerice, županijske uprave za ceste 95 posto svojih prihoda izravno ulažu u održavanje i obnovu cesta, iako su od 2013. izgubile 190 mil. kuna potrebnih za rad. Smatramo da su županije utemeljene u povijesti i geografiji, prihvaćene u narodu i uspješne u provlačenju novca iz eurofondova. Važno je da se prije implementacije reforme kaže koje će pogodnosti građani dobiti i kako će se postojeće usluge unaprijedit – kazao je Goran Pauk, novi predsjednik HZŽ-a. (www.poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content