Na današnji dan: 7. veljače

U Švicarskoj žene dobile pravo glasa
Švicarska je bila jedna od posljednjih europskih zemalja koja je ženama dala pravo glasa (kasnije od nje uveo je to pravo samo maleni Liechtenstein). Razlog za to dijelom je bila konzervativnost Švicaraca (konzervativne Švicarke osnovale su čak i Udrugu švicarskih žena za borbu protiv prava glasa za žene). Drugi je razlog bilo to što se o tome odlučivalo na referendumima na kojima su glasači bili dakako – muškarci. Tako je na nacionalnom referendumu o ženskom pravu glasa 1959. godine 67 % švicarskih muškaraca bilo protiv. Na kantonalnoj razini prvi su svojim ženama glasovanje dopustili francuski kantoni Vaud, Neuchâtel i Geneva. Njemački kantoni su kasnili. Najtvrdokorniji je bio kanton Appenzell Innerrhoden, kojeg su tek pritisci sa
savezne razine prisilili da 1991. godine da ženama pravo glasa. Zanimljivo je i to da je Švicarska tek na referendumu 2004. uvela plaćeni porodiljni dopust za žene. Dokaz je to da direktno demokratsko odlučivanje na referendumima ne mora uvijek biti napredno (podložno je konzervativizmu).

Premijerno prikazan Disney-jev Pinocchio
Pet godina kasnije održala se premijera drugog dugometražnog animiranog filma u povijesti, Disneyevog Pinocchia. Uspjeh prvog, Snjeguljice i sedam patuljaka, ponukao je Walta Disneya da uloži sve potencijale svog studija u stvaranje nove uspješnice prema legendarnom predlošku. Film je osvojio dva Oscara, za originalnu muziku i naslovnu pjesmu “When You Wish upon a Star”.

Počela prodaja igre Monopoly
Da ne bi sve bilo tamno, pobrinuli su se u Hasbru, preciznije u njihovoj podružnici Parker Brothers koji su na današnji dan 1935. godine izbacili na tržište jednu od najdugovječnijih i najpopularnijih igara na svijetu, Monopoly.

Emile Zola izašao pred sud zbog svog pamfleta J’Accuse
Emile Zola na današnji je dan 1898. godine izašao pred sud u Parizu zbog svog pamfleta J’Accuse kojim je optužio francusku vladu za antisemitizam i nepravedno utamničenje Alfreda Dreyfusa, časnika generalštaba francuske vojske koji je optužen za špijunažu. Zola je tvrdio da je Dreyfus optužen bez dokaza, no na kraju je proglašen krivim i pobjegao je u Englesku kako bi se spasio zatvora.

Rođen Charles Dickens
1812. godine rođen je Charles Dickens, britanski književnik. Bio je drugo od osmero djece. Dok je još bio dijete, otac mu je zbog dugova dospio u londonski dužnički zatvor Marshalsea, pa je u 12. godini prekinuo redovno školovanje i počeo raditi kao pomoćnik u tvornici laštila, a potom i kao odvjetnički pisar i novinski izvjestitelj. Godina 1836. značajna je u piščevu životu; početkom godine izlazi mu prva knjiga, Bozove skice, u kojoj je sabrao sve književne tekstove što ih je do tada napisao. Iste godine ženi se Catherinom Hogarth, kćerkom svoga prijatelja i novinskoga kolege. Izašao mu je i prvi mjesečni sveščić Posmrtnih spisa Pickwickova kluba, izvanrednog humorističnog romana koji je nastao kada je Dickens pristao napisati tekstove uz crteže karikaturista Seymoura o zgodama i nezgodama jednog sportskog kluba. Ovaj će roman u nastavcima autoru donijeti slavu.
Dickens je bio slikar engleskog srednjeg i nižeg građanskog staleža i osnivač socijalnog romana. Njegova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primjesama romantičnog i sentimentalnog.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content