Vedrina japanskog kilta do 16. ožujka u Zavičajnom muzeju Slatina

U Zavičajnom muzeju Slatina, u četvrtak 25. veljače, održano je otvorenje gostujuće izložbe pod nazivom „Vedrina japanskog kilta“. Drevnu vještinu spajanja nekoliko slojeva tkanine u umjetnički vrijedan tekstilni kolaž kilt predstavila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak uz prevoditeljsku pomoć profesorice engleskog jezika Grete Lazić. Nakon uvoda koji je sadržavao izvedbe prigodnih skladbi iz Japana, koje su na flauti izvele učenice OGŠ Slatina, KUD „Dika“ izveo je kratki kulturno umjetnički program. Izložbu su nakon toga otvorili zamjenik gradonačelnika grada Slatine Miroslav Venus i savjetnik Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj Mitsuhiko Shinomiya. Ravnateljica Dragica Šuvak također je predstavila gospodinu Shinomiyi stalni postav Zavičajnog muzeja Slatina.

Kilt je oblik umjetničke rukotvorine u kojem se mali komadi tekstila (npr. svila, pamuk i sl.) ručnim šivanjem spajaju u kilt prema zamišljenim  motivima. Dizajn svakog od tridesetak izloženih uradaka  inspiriran je japanskom kulturnom i prirodnom baštinom, književnim djelima, tradicijskom kulturom i motivima. Japansku kulturu osim izložbe približava i serija fotografija Damira Fabijanića iz ciklusa „Krug u kvadratu“ koje su nastale za vrijeme autorovog boravka u Japanu 2005. godine.

Izložba je organizirana suradnji s Muzejem turizma u Opatiji i Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj, a u Zavičajnom muzeju Slatina može se pogledati do 16. ožujka 2016. godine.(www.icv.hr, mt, foto:Marko Telišman)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content