Na današnji dan: 16. ožujka

Magellan došao do Filipina
Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan je 1521. godine sa150 mornara došao do otoka Homonhon postavši tako prvi Europljanin koji je došao do Filipina. Nakon mjesec i pola dana smrtno je stradao u bitci kod Mactana.

Wanderers osvojio FA Kup
Nogometni klub Wanderers postao je 1872. godine prvi osvajač FA Kupa, najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu. U finalnoj utakmici odigranoj na stadionu Oval u londonskom Kenningtonu svladali su klub Royal Engineers rezultatom 1:0.

Lansirana prva svjetska raketa pogonjena tekućim gorivom
Američki fizičar Robert Goddard lansirao je 1926. godine u Auburnu u Massachusettsu prvu svjetsku raketu pogonjenu tekućim gorivom.

Češka i Moravska proglašene njemačkim protektoratom
Adolf Hitler je 1939. godine iz praškog dvorca proglasio Češku i Moravsku njemačkim protektoratom. Područje je uz dan ranije proglašenu Slovačku Republiku, još jednu nacističku marionetsku državu, postalo sastavnim dijelom Hitlerove Velike Njemačke.

Raketa V-2 dosegnula suborbitalnu granicu svemira
Nacistički znanstvenici su 1942. godine lansirali raketu V-2 (Vergeltungswaffe 2). To je bila prva svjetska balistička raketa i prvi ljudski proizvod koji je dosegao suborbitalnu granicu svemira, te se smatra pretečom svih modernih raketa.

U Cilaosu je zabilježena najveća količina padalina u povijesti
U gradiću Cilaos na francuskom otoku Réunion u Indijskom oceanu 1952. godine u jednom je danu palo 1.870 mm kiše, najveća zabilježena količina padalina u povijesti.

Izvršen My Lai masakr
U vijetnamskom zaseoku Sơn Mỹ američki su vojnici 1968. godine izvršili masovno ubojstvo između 350 i 500 nenaoružanih civila, događaj poznat pod nazivom My Lai masakr. Mnoge od žrtava bile su pretučene i seksualno zlostavljane prije smaknuća, a od 26 vojnika optuženih za zločin samo je jedan osuđen na 3 godine zatvora.

Nasukao se supertanker Amoco Cadiz
Supertanker Amoco Cadiz 1978. godine nasukao se na Portsall Rocks, 5 kilometara od Bretanje, nakon čega je puknuo na dva dijela rezultirajući 5. najvećom havarijom tankera u povijesti.

Kurdski grad Halabja napadnut od strane iračke vojske
Kurdski grad Halabja u Iraku 1988. godine tijekom Iransko-Iračkog rata, napadnut je od strane iračke vojske kombinacijom raznih kemijskih oružja prilikom čega je ubijeno oko 5.000 osoba, većinom civila, dok je oko 10.000 ozlijeđeno. Režim Saddama Husseina za napad je optužio Iran, obrazloženje je prihvaćeno od strane SAD-a dok je reakcija međunarodne zajednice izostala.

Mississippi postala zadnja država SAD- a koja je odobrila ukidanje ropstva
Američka savezna država Mississippi 1995. godine službeno je ratificirala 13. amandman postavši tako zadnja država SAD-a koja je odobrila ukidanje ropstva.

Poraženi Turci u bitci kod Žirovice
1560. godine Nikola Šubić Zrinski i krajiški kapetan Juraj Lenković porazili Turke u bitki kod Žirovice.

Utemeljen West Point
Na današnji dan 1802. godine osnovana je jedna od najslavnijih vojnih akademija na svijetu – Vojna akademija Sjedinjenih Američkih Država u West Pointu u saveznoj državi New York.

Rođen Georg Simon Ohm
Njemački fizičar Georg Simon Ohm, stvaraoc Ohmovog zakona, znanstvenik prema kojemu je nazvana mjerna jedinica za električni otpor, rođen je 1787. godine u Erlangenu.

Rođen Juraj Dobrila
Istarski biskup Juraj Dobrila, tiskar i dobročinitelj koji se zalagao za prava Hrvata i Slovenaca u Istri, te za uvođenje slavenskih jezika u škole i javni život, rođen je u Velom Ježenju 1812. godine.

Rođen Sully Prudhomme
Francuski književnik Sully Prudhomme, koji je djelovao u doba parnasovstva, pokreta koji je htio obnoviti eleganciju romantizma u francuskoj poeziji, rođen je u Parizu 1839. godine.

Rođen Bernardo Bertolucci
Talijanski filmski redatelj i scenarist Bernardo Bertolucci, autor filmskih klasika kao što su Posljednji tango u Pariz, Posljednji kineski car i Mali Buda, rođen je 1941. godine u Parmi.

Rođen Henry Enrique “Erik” Estrada
Američki glumac portorikanskog podrijetla Henry Enrique “Erik” Estrada, poznat po ulogama u serijama Kojak, CHiPs, Baywatch te mnogim filmovima, rođen je u New Yorku 1949. godine.

Rođen Gregor “Gore” Verbinski
Američki filmski redatelj Gregor “Gore” Verbinski, poznat po radu na filmovima The Ring, The Weather Man, te serijalima Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Dead Man’s Chest i At World’s End, rođen je 1964. godine u Oak Ridgeu u Tennesseeju.

Rođena Lauren Helen Graham
Američka glumica Lauren Helen Graham, najpoznatija po ulozi Lorelai Gilmore u seriji Gilmore Girls, rođena je 1967. godine u Honoluluu na Havajima.

(www.icv.hr, Foto:Wikimedia)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content