Na današnji dan 21. ožujka

Obilježava se svjetski dan poezije
Danas se obilježava Svjetski dan poezije.

Prihvaćen Napoleonov zakon
Početkom 19. stoljeća prihvaćen je Code Napoleon ili Napoleonov zakon kao francuski građanski zakon. Te davne 1804. godine na današnji dan zakon je službeno stupio na snagu, a zabranjivao je privilegije s obzirom na mjesto rođenja, dopuštao slobodu vjere, i isticao da vladini poslovi pripadaju samo kvalificiranima. Na brzinu su ga sastavila četvorica pravnika.

Medvjedica postala prvo živo biće ikada katapultirano iz zrakoplova koji se kretao nadzvučnom brzinom
Prilikom testiranja nadzvučnih zrakoplova 1962. godine, točnije katapultirajuće kapsule, jedna je medvjedica postala prvo živo biće ikada katapultirano iz zrakoplova koji se kretao nadzvučnom brzinom. Događaj se zbio u Zračnoj bazi Edwards, u Kaliforniji u SAD-u. Medvjedica je uspavana, smještena u zrakoplov i katapultirana. Životinja je imala padobran i preživjela je eksperiment.

Pio VII. bio okrunjen tijarom od papira
Na današnji dan 1800. godine izvršena je krunidba pape Pija VII. , zanimljiva po tome što se dogodila u Veneciji, a ne Rimu, te što je korištena papirnata tijara. Naime, Napoleonova vojska okupirala je Rim i odvela bivšeg papu u zarobljeništvo u Francusku. Ondje je taj papa umro, a u Veneciji su se sastali kardinali i izabrali novog papu, Pija VII. Budući da su papinske tijare i oprema za krunidbu bili u posjedu Napoleonove Francuske, Pio VII. okrunjen je tijarom od papira.

Policija ubila 69 prosvjednika
Na današnji dan Južna Afrika obilježava spomen na najteži masakr u svojoj povijesti apartheida. Na današnji dan 1960. godine policijske snage u Sharpevillu ubile su 69 crnaca koji su protestirali protiv vladine politike segregacije bijelaca i crnaca.

Pogreška časopisa Time
Renomirani časopis Time Magazine je 1983. na naslovnici imao prvu pogrešku u tekstu ikada (control=contol). Sva izdanja su odmah bila povučena iz prodaje.

Dio njujorškog Central Parka prozvan Strawberry Fileds u čast Johna Lennona
1984. godine jedan dio njujorškog Central Parka dobio je naziv Strawberry Fields u čast legendarnog Johna Lennona.

Namibija stekla neovisnost od Južne Afrike
Nekada poznata kao Jugozapadna Afrika, Namibija je 1990. stekla neovisnost od Južne Afrike, a Sam Nujoma je prisegnuo za prvog predsjednika.

Uveden naziv Iran umjesto Perzija
Na današnji dan 1935. godine perzijski šah Reza Pahlavi dekretom je zamolio strane poslanike da njegovu zemlju od tada nazivaju Iran umjesto Perzija.

Tom Hanks i Holly Hunter postali dobitnici Oscara za najbolje glumce, a film Schindlerova lista za najbolji film
Sredinom devedesetih godina 20. stoljeća među najboljim glumcima bili su Tom Hanks i Holly Hunter; oni su 1994. u tom kontekstu dobili Oscara, a te je godine najbolji film bio Schindlerova lista.

Rođen Ivan Goran Kovačić
Početkom 20. stoljeća, točnije 1913. u Lukovdolu rodio se hrvatski književnik, pjesnik, pripovjedač, esejist i kritičar Ivan Goran Kovačić, najpoznatiji po svojoj poemi Jama koja obrađuje temu ratnog zločina.

Rođen Johann Sebastian Bach
Godine 1685. rodio se glasoviti njemački skladatelj Johann Sebastian Bach kojega se općenito smatra jednim od najvećih skladatelja svih vremena. Njegova su djela zapažena po intelektualnoj dubini, tehničkoj zahtjevnosti i umjetničkoj ljepoti, a bio je inspiracija kasnijim velikanima poput Mozarta i Schoenberga.

Preminuo osnivač Hyundai korporacije
Na današnji dan 2001. godine umro je korejski poduzetnik Chung Ju-yung, vrlo značajan po tome što je osnovao veliku korporaciju Hyundai, a imao je i izravnu kontrolu nad njom sve do svoje smrti.

(www.icv.hr, mh, mru; Fotografija: Facebook)