Na današnji dan: 26. ožujka

Ograničen progon vještica u Hrvatskoj
Na današnji dan 1756. godine usvojena je u Hrvatskom saboru zakonska odredba po kojoj sve presude u slučajevima progona vještica i čarobnjaka moraju ići carici i kraljici Mariji Tereziji na osobnu potvrdu. Dakle, hrvatski su sudovi i dalje mogli voditi procese protiv vještica, no prije nego bi mogli presude izvršiti, morali su tražiti dozvolu vladarice. Marija Terezija na taj je način željela spriječiti zloupotrebe vještičjih progona u Hrvatskoj. Nijedna žena više nije mogla biti spaljena bez njenog pristanka. Marija Terezija i sama je vjerovala u vještice, no bila je svjesna da sudovi mogu činiti greške i osuđivati nevine žene na smrt. Marija Jurić Zagorka opisala je takav slučaj u romanu Grička vještica. Zanimljivo je da su procese protiv vještica vodili civilni, a ne crkveni sudovi, dakle to je bio više socijalni nego religijski fenomen.

Objavljena Mormonska knjiga
Ključni sveti tekst Mormona – Mormonsku knjigu – objavio je osnivač te religije Joseph Smith na današnji dan 1830. godine u gradiću Palmyra u američkoj saveznoj državi New York. Mormoni su danas značajna vjerska zajednica s oko 14 miljuna pripadnika, sa središtem u Salt Lake City u državi Utah. Poznati Mormon bio je hrvatski košarkaš Krešimir Ćosić. Za razliku od popularnog vjeovanja, Mormoni danas ne prakticiraju poligamiju, osim u nekim fundamentalističkim grupama. Mormonska se Crkva službeno zove Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Osnivač Joseph Smith tvrdio je da je Mormonsku knjigu preveo sa zlatnih ploča koje mu je otkrio anđeo Moroni, a koje su bile zakopane preko 1400 godina na jednom brdu u državi New York. Te su ploče, napisane reformiranim egipatskim pismom, po mormonskom vjerovanju zakopali ljudi koji je Bog prije Isusovog rođenja doveo u Ameriku iz Jeruzalema.

Objavljen razvoj cjepiva protiv dječje paralize
Američki mikrobiolog Jonas Salk nakon višegodišnjeg istraživanja 1953. godine je objavio kako je razvio cjepivo protiv polimijelitisa (dječje parlize). U travnju 1955. godine cjepivo je predstavljeno javnosti, dvije godine kasnije počela su testiranja na ljudima, a licenca mu je izdana 1962. godine.

Na snagu stupila Konvencija o biološkom oružju
Na današnji dan 1975. godine na snagu je stupila Konvencija o biološkom oružju. To je bio prvi multilateralni dogovor o razoružanju kojim je zabranjena proizvodnja cijele kategorije oružja. Konvencija je nastala kao produkt višegodišnjeg truda međunarodne zajednice da se uspostavi novi instrument provedbe Ženevske konvencije iz 1925. godine.

Preminuo Ludwig van Beethoven
1827. godine preminuo je Ludwig van Beethoven, njemački skladatelj. Općenito ga se smatra jednim od najvećih skladatelja u povijesti glazbe, i bio je ključna figura u prijelaznom periodu između klasične i romantične ere u zapadnoj klasičnoj glazbi. Njegova glazba i ugled nadahnjivali su, a ponekad i punili nesigurnošću iduće generacije skladatelja i glazbenika.
Iako je prvenstveno poznat kao skladatelj, Beethoven je također bio slavljeni pijanist. Rođen u Bonnu u Njemačkoj, u dvadesetim godinama života preselio se u Beč, učeći glazbu s Josephom Haydnom i brzo stječući ugled pijanista virtuoza. Unatoč postupnom gubljenju sluha u mladosti, Beethoven je nastavio proizvoditi značajna remek-djela kroz cijeli život, čak i kad je bio potpuno gluh. Bio je također jedan od prvih skladatelja “slobodnjaka” – organizirajući pretplatničke koncerte, prodavajući skladbe izdavačima i stječući financijsku potporu od bogatih pokrovitelja, radije nego da traži stalno zaposlenje bilo od crkve ili aristokratskih dvorova.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content