Na današnji dan: 30. ožujka

Crawford Long izveo prvu operaciju upotrebom etera
Američki liječnik i farmaceut Crawford Long 1842. godine izveo je prvu operaciju uz uporabu etera kao anestetika. Radilo se o uklanjanju tumora, a kasnije je eter uporabio u još nekoliko slučajeva uklanjanja tumora, amputacija i poroda, što je uporabu etera pretvorilo u praksu, te potaknulo daljnji razvoj anesteziologije.

Prodani Van Goghovi “Suncokreti”
Na današnji dan 1987. godine na sam rođendan slavnog slikara Van Gogha, prodana je njegova slika suncokreta za tada rekordnu cijenu od 39,921,750 dolara. Kupac je bio japanski poslovni čovjek Yasuo Goto, osiguravateljski tajkun. Transakcija je obavljena u londonskoj aukcijskoj kući Christie’s. Izazvala je veliku senzaciju u svijetu, jer je cijena čak četiri puta premašila onu najskuplje prije prodane slike (Mantegninog Poklonstva kraljeva). Van Goghova se slika trenutno nalazi u Seiji Togo Yasuda memorijalnom muzeju moderne umjetnosti u Tokiju. Zanimljivo je da Van Gogh nije naslikao samo jednu sliku suncokreta nego više od desetak. Prema legendi, Van Gogh je za života uspio prodati samo jednu svoju sliku. Ukupno je u karijeri naslikao oko 900 slika i 1100 crteža i skica. Ukupna vrijednost tih djela danas dostiže milijarde dolara.

Prvi puta zabilježen Halleyev komet
Halleyev komet koji svakih 75.3 godine ‘posjeti’ centar Sunčevog sustava, prvi je put zabilježen 240. godine pr.K. u Kini, a astronomi su ga tom prilikom optužili za smrt svoje carice. U narednim je stoljećima taj vjerojatno najpoznatiji komet u povijesti čovječanstva, svaki put bio ‘kriv ili zaslužan’ za velike događaje poput smrti rimskog vojnika i državnika Marka Vipsanija Agripe, poraz hunske vojske vođene Atilom, normansko osvajanje Engleske i druge.

Okončan Krimski rat
Potpisivanjem Pariškog mira 1856. godine okončan je Krimski rat. Sukob koji se od 1853. godine vodio između Rusije i Bugarske s jedne, te Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Otomanskog carstva i Kraljevine Sardinije s druge strane, često se naziva prvim ‘modernim’ ratom, a po njegovom završetku područje Crnog mora je demilitarizirano te je zabranjena gradnja vojnih baza na njegovim obalama.

Rođen Milko Kelemen
1924. godine rođen je Milko Kelemen, hrvatski skladatelj porijeklom iz Slatine. Pohađao je studij kompozicije i dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te kod Oliviera Messiaena u Pariz. Pomoću stipendije DAAD-a studira i na Državnoj Visokoj glazbenoj školi u Freiburgu kod Wolfganga Fortnera. Stipendija Zaklade Humboldt vodi ga na studij elektroničke glazbe u minhenski Siemensov Elektronički studio. Na Visokoj školi za glazbu u Stuttgartu profesor je kompozicije, a kao docent predaje na Sveučilištu Yalente na Ljetnim tečajevima za novu glazbu u Darmstadu. Autor je knjiga Poruka pateru Kolbu i Svjetlost zvuka tiskanih na hrvatskom, njemačkom, francuskom i engleskom jeziku. U rodnoj Slatini s Jadrankom Srdoč organizira međunarodni festival nove glazbe – Dane Milka Kelemena, koji se održavaju svake godine od 1. do 4. listopada.

Rođen Vincent van Gogh
1853. godine rođen je Vincent van Gogh, nizozemsko-flamanski slikar. Prvi Van Goghovi crteži nastaju pod utjecajem idealista Milleta u Belgiji. 1881. godine upoznaje se sa slikarom Mauveom, a taj ga poznati slikar bodri, upućuje i prvi mu daje savjete kako bi trebao postupiti likovnim rješavanjima. Nakon kratkog boravka u Haagu odlazi u Brabant. U njegovom se likovnom izrazu tada počinje sve više i sve jasnije stavljati značajna crta humanitarne zanesenosti. Gogh se strastveno obraća prikazivanju života seljaka i radnika, koji se pate i muče na svojoj zemlji, da bi joj u svojoj bijedi istrgli nasušni hljeb. U tome razdoblju radi tamne male slike, gotovo sve u crnom. Te su slike blijede, izražajne, a uz to brutalne do karikature. Svi su ti likovi sumorni, i oni nacrtani i oni naslikani. Slikala ih je i crtala svijest osjetljive ćudi, koja je u životu od rana osjećala izolaciju i tjeskobu i redom proživljavala krize. Usred svih tih kriza i protuslovlja odlučuje se Gogh uporno i upravo strastveno za slikarstvo. Van Gogh čitavo vrijeme strastveno crta kao fanatični autodidakt koji istovremeno i traži i prima savjete sa svih strana. Van Gogh je prethodnik čitavog europskog ekspresionizma po tome, što je strastveno pokušavao izraziti u svojim slikama ono što se ne može izraziti. On je jedan od prvih umjetnika, koji je deformirao prirodni oblik, da bi postigao što jaču i intezivniju izražajnost. Svaki je njegov autoportret dio njegove autobiografije i u njima se odrazuje drama njegove životne putanje. Njegov je utjecaj nadasve velik u čitavom svjetskom slikarstvu. Ostavio je velik opus (850 slika i više od 900 crteža i akvarela) razasut po mnogim galerijama Europe i Amerike.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content