Iz Virovitičkog lista: PDCK – Od usluga dizajna do 3D modeliranja i printanja

U Virovitici je u tijeku realizacija projekta Panonski drvni centar kompetencija. Projekt obuhvaća aktivnosti izgradnje, opremanja i razvoja Centra koji će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvoprerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.

Njegova ukupna vrijednost je 44.701.237,17 kn, 99 % vrijednosti sufinancira Europska unija, a razliku od 1 % Virovitičko-podravska županija, koja je prijavitelj projekta. Završetak projekta planiran je u rujnu ove godine, kada će Centar biti operativno spreman za funkcioniranje i pružanje usluga, što znači da će biti izvedeni radovi, kompletno opremljen proizvodni pogon i profesionalni fotostudio, laboratorij za ispitivanje namještaja te zaposleno 6 visokoobrazovnih stručnih djelatnika čije će znanje biti na raspolaganju svim zainteresiranim korisnicima. Također, u sklopu Centra nalazit će se i višenamjenski prostor za prezentacije i sastanke, istraživanje i razvoj, uredski prostori, parkirni prostor natkriven sunčanom elektranom…

CENTAR ĆE BITI I POVEZNICA IZMEĐU PODUZETNIKA I ZNANSTVENE ZAJEDNICE

Panonski drvni centar nudit će usluge dizajna proizvoda, izrade prototipova proizvoda od drva, kreiranja robnih marki, transfera tehnologija prema malim i srednjim poduzetnicima, snimanja novih proizvoda, 3D skeniranja, modeliranja i printanja, tvorničke kontrole i certificiranja proizvoda od drva, izrade promidžbenih materijala za poduzetnike, organizacije skupova sa stranim EU kupcima te savjetovanja i edukacije.

Centar će ujedno biti i poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice. Uz Razvojnu agenciju VIDRA, partneri na projektu su zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković koji će kroz projekt dodatno opremiti svoje laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda s naglaskom na nano tehnologije i nove materijale čija bi se primjena mogla koristiti za premaze za drvo, ljepila, tekstil, metalne spojnice za namještaj i drvne konstrukcije i slično.

pdckPanonski drvni centar kompetencija najveći je projekt tog tipa u Hrvatskoj i od strateškog je značaja ne samo za Republiku Hrvatsku, nego i za širu regiju. To je prepoznao i Hrvatski klaster konkurentnosti drvoprerađivačkog sektora koji je ga je 2013. godine proglasio projektom od nacionalnog interesa za drvoprerađivački sektor.

Centar će biti otvoren za partnerstvo sa svim zainteresiranim dionicima iz sektora šumarstva, tehnologije, poduzetništva, a sve u svrhu unaprjeđenja poslovanja i postizanja što boljih rezultata te unaprjeđenja gospodarstva, kako na području Virovitičko-podravske županije, tako i cijele Hrvatske, ali i šire regije. Cijeli tekst možete pročitati u najnovijem broju Virovitičkog lista. (www.icv.hr, mb, Fotografije: Arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content