”Moderna mjesta srca moga” Nives Opačić predstavila Orahovici

U orahovačkoj srednjoj školi ”Stjepan Ivšić”, a u organizaciji škole i Ogranka Matice hrvatske, gostovala je umirovljena profesorica Nives Opačić, jedna od najdosljednijih promicateljica hrvatskoga jezika i kulture. Profesorica Opačić predstavila je svoju knjigu “Moderna mjesta srca moga” te pričajući o knjizi govorila o mjestima i ljudima, poznatim i nepoznatim javnosti. Ovi njezini putopisi pokazuju strast, ali i čašćenje svoje zemlje, svih njezinih dijelova, pokazuju svestrano obrazovanu osobu koja je u sebi nosila tolike čežnje da vidi i doživi mjesta svoje domovine:

– Moram reći da sva putovanja koji je bilo poprilično, nisu prešla južnu hemisferu, dakle sva moja putovanja bila su po sjevernoj hemisferi, uglavnom Europi. Čudili su se ljudi koji me poznaju i prate moj rad, kako to da osoba koja se bavi jezikom piše putopise.. Izbor mjesta po Hrvatskoj koje sam opisala je bio takav da je osnovno to da mjesto mora biti manje te da ta mjesta budu raspoređena po svakoj županiji. Svako mjesto koje sam opisala je vezano uz neki detalj mog života. Npr. u Virovitičko-podravskoj županiji sam izabrala Suhopolje jer ono što je mene u tom mjestu privuklo i što me nagnalo da pišem o njemu je vrlo neobična klasicistička crkva svete Terezije. Moja baka se zvala Terezija i ona mi je bila vodič u toj priči, a kasnije sam se prisjetila svog prvog susjeda koji je bio vrlo specifičan i bio je iz Suhopolja. Eto, tako sam otprilike birala motive za svako pojedino mjesto, uvijek je postajala neka asocijacija ili emocija. – rekla je Opačić te u nastavku u svom prepoznatljivom predavačkom stilu pričala o ljepoti hrvatskog jezika te na kraju, kao i uvijek, s osmijehom potpisala nekoliko svojih knjiga Orahovčanima, a učenicima poručila:

– Ja nemam nekakve iluzije, znam da vi uglavnom ne čitate. Ja pišem onako kako pišem i govorim onako kako govorim, u jednom jedinstvu mišljenja govorenja i činjenja. Baveći se jezikom, mišljenja sam da je to struka koja zadire u sve ostale, jer važno je reći ono i onako kako ti je na srcu, onda je to razumljivo, čitljivo i zanimljivo. – zaključila je Opačić.

(www.icv.hr; vg, foto: V. Grgurić)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content