Orahovački pčelari krče šikare i sade medno bilje

Orahovački pčelari, članovi udruge “Pčelica”, pokrenuli su hvalevrijednu akciju kako za svoju djelatnost, tako i za lokalnu zajednicu. Ponukan idejom iz Mađarske, orahovački pčelari krenuli su akciju pod nazivom “Jedan pčelar – jedna medna sadnica”, kojom žele sve šikare i zapuštene zelene površine očistiti i na njih posaditi medne sadnice.

– Spajamo na taj način ugodno s korisnim. Zapuštene zelene površine na općinskim i gradskim zemljištima, uz dopuštenje jedinica lokalne samouprave, želimo okrčiti i na njih posaditi najmedonosnije biljke, odnosno sadnice lipe i divlje trešnje. To će biti svakako korisno nama za bavljenje pčelarstvom, ali svakako i široj zajednici, jer će ta područja biti mnogo ljepša i prohodnija. Ideja je došla od Mađara koji su na taj način posadili veliki broj bagrema i danas su zemlja s najvećom proizvodnjom bagremovog meda u Europi – kaže predsjednik orahovačke “Pčelice” Rajko Maglaić.

Prvo zemljište orahovačkim pčelarima ustupila je Općina Čačinci, a riječ je o zemljištu nadomak čačinačkom ribnjaku.
– Mi smo se odlučili na lipu i divlju trešnju, kojih na našem području ima najviše, a iznimno su medonosne. Tu moramo zahvaliti Šumariji Orahovica koja nam je dopustila da sadnice vadimo u njihovim šumama. Hvala Općini Čačinci na ustupljenom zemljištu, a isto tako pozivam i dvije ostale općine, Zdenci i Crnac, te Grad Orahovicu, neka učine isto i tako pomognu i sebi i nama. Mi sve ovo radimo volonterski – dodaje tajnik udruge Branko Borić. Akcija je krenula u Orahovici vađenjem sadnica, a prvo sađenje, kako je rekao predsjednik Maglaić, bit će odrađeno u Čačincima.

– Malo nas je vrijeme s ovim snijegom poremetilo, ali akcija se nastavlja. Budući da je upravo na inicijativu pčelara virovitičko-podravskog područja osnovana Udruga za zaštitu slavonskog meda, a radi njegove izvornosti, ova akcija je i dobila istinsko značenje. Inače, iza nas je jako dobra medna godina unatoč lošijim vremenskim uvjetima, no ipak stvarno stanje pčelinjih zajednica bit će poznato na proljeće. – zaključio je Rajko Maglaić, a tajnik Borić prošlogodišnji ukupni pobjednik i prvak Hrvatske s bagremovim medom, znakovito je dodao: Jutros su se pčele probudile prije mene, bruje na sve strane, što znači da osjete kako se priroda i vegetacija bude i kreće njihovo razdoblje u godini. Svi mi članovi udruge očekujemo dobru i ovu mednu godinu, a ako dođe i koji dobar rezultat, zadovoljstvo će biti još veće.

(www.glas-slavonije.hr, Foto:V.Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content