Otvoreni radovi na provedbi EU projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”

U Vinkovačkoj ulici, kod Trgovačkog centra Plodine u Virovitici održana je svečanost obilježavanja početka radova na provedbi EU projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”, projekta ukupne vrijednosti 147.246.575 kuna.
Ovaj EU projekt se finacira u sklopu Operativnog programa “Zaštita okoliša 2007.-2013. godina, a odnosi se na izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te izgradnju 35 km kanalizacijske mreže u gradu Virovitici, Špišić Bukovici i Breziku, naselju općine Lukač.

– Ovaj projekt naša komunalna tvrtka Virkom priprema već 7 godina što je bio dosta dug i težak put do njegova ostvarenja. Ovo je najveći projekt u gradu Virovitici, a upravo su ovakvi projekti na podizanju standarda življenja put da se zadrže mladi u Hrvatskoj, put da se na najbolji način zaposli građevinarstvo i otvore nova radna mjesta.
Završetkom projekta Virovitica će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će stoposto biti pokriven pitkom vodom i odvodnjom otpadnih voda i zato hvala svima koji su doprinijeli da se započne njegova realizacija – kazao je između ostaloga gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.
Projekt će se 70,21 posto, odnosno s oko 103.388.722 kuna financirati iz Kohezijskih fondova, dok će ostatak sa po 40 posto financirati Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode, a preostali dio od 20 posto financirat će nositelj investicije, virovitički Virkom.
– Ova značajna investicija u svakom će slučaju doprinijeti razvoju ovoga kraja, a pored ovoga u Hrvatskoj se radi na još desetak sličnih projekata od kojih se njih desetak u pripremi. Njihova vrijednost iznosi oko 500 milijuna eura, a kada se pribroje i ostali koji će se pripremiti dolazimo do brojke od oko 800 milijuna eura. To sve govori da je spremnost svih projekata koje moramo realizirati do 2023. godine vrlo visoka – naglasio je na svečanosti direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Svečanosti je bila nazočna i pomoćnica ministra poljoprivrede u Vladi RH Elizabeta Kos.
– Ovim projektom smanjit će se i gubici u vodoopskrbnoj mreži, a do 2018. godine cilj nam je izgraditi kanalizacijske sustave i biopročistače na većoj od 15.000 ekvivalent stanovnika. Naš zadatak je našim građanima pružiti standard u vodnom gospodarstvom kakav imaju stanovnici Europske unije. Ono što također radimo u suradnji s vašom žuapnijom je izgradnja sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška, koji se provodi na 260 ha, a s realizacijom ova dva velika kapitalna projekta omogućit ćemo nova zapošljavanja i novu poljoprivrednu proizvodnju – naglasila je Elizabeta Kos.

Ovaj veliki kapitalni projekt započeo je za mandata župana Tomislava Tolušića.
– Ovo je izuzetan događaj za grad Viroviticu, jer projekt vrijedan oko 20 milijuna eura iznosi oko dva godišnja gradska proračuna, a inače je on trenutno najveći projekt koji se provodi na području Virovitičko-podravske županije. Oko nas se nalaze poduzetničke zone, koje nisu sve popunjene, a biti će upravo realizacijom ovog projekta.
Ono što mi je izuzetno drago da je posao dobio konzorcij domaćih tvrtki od koje je jedna i virovitička Brana – istaknuo je tom prigodom ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.
Uz domaćine na čelu s Damirom Marenićem, direktorom virovitičkog Virkoma, koji je nositelj investicije, svečanosti su bili nazočni ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar, ministar turizma Anton Kliman, saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Žagar, ravnatelj Državne uprave za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban, predstavnici izvođača radova, načelnici susjednih općina te prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko.
– Moram priznati da sam izuzetno zadovoljan što prisustvujem otvaranju ovih radova, koji će nakon završetka podići kvalitetu življenja građana, ali i zbog toga što sredstva dolaze iz Europske unije. Bili smo, a i danas smo nezadovoljni privlačenjem sredstava iz EU fondova jer većina naših apliciranih projekata bila je odbijena. Zato upravo ovakvi projekti bude nadu da ćemo naučiti kako se dobivaju EU sredstva, da ćemo naučiti komunicirati s europskom komisijom i onima koji upravljaju europskim fondovima. Ova Vlada uočila je nedostatke bivše Vlade upravo u ovom segmentu, koji je kočio niz investicija, neotvaranje novih radnih mjesta te odlaskom naših mladih ljudi izvan Domovine. Upravo stoga moram izraziti svima zahvalu koji su znali napisati ovaj projekt, aplicirati ga i dobiti za njegovu realizaciju EU sredstva – naglasio je Tomislav Karamarko.

Blagoslov radova obavio je milanovački župnik Josip Homjak. (www.icv.hr, zc, Fotografije: Matija Rođak)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content