Hoće li nam od sredine mjeseca iz Rusije doći hladna fronta…

Ožujak je u meteorologija poznat kao prvi proljetni mjesec, a u narodu se još naziva „ožujak luđak“. Zbog velikih razlika u temperaturi zraka koje mogu varirati od -20°C do +30°C. Naš dežurni metereolog, Kristijan Paljar, zavirio je u meteorološki leksikon koji se na području Viroviticem uz manje prekide, vodi od 1951. godine.
Ožujak na području Virovitice
U Virovitici je u ožujku prosječno 2.3 dana sa snijegom, 6.6 dana s mrazom, te 2.4 dana s maglom. Prosječno tijekom ožujka padne 43.7 mm oborine. Srednji maksimum temperature zraka iznosi +11.1°C, dok srednji minimum temperature zraka iznosi +0.6°C. Apsolutni maksimum temperature zraka iznosi je +25.5°C, a apsolutni minimum temperature zraka iznosi je -20.2°C.
Kad pogledamo malo povijesne podatke i sami se možemo uvjeriti kako je opravdani naziv prvog proljetnog mjeseca „ožujak luđak“. Od početka ožujka do 6. ožujka na području Virovitice palo je 56 mm oborine. Tijekom četvrtka i petka palo je 44 mm oborine što je 101% prosječne mjesečne količine oborine tijekom ožujka. Snijeg koji smo imali tijekom prošlih dana bio je lokalan. Najviše ga je palo u središnjim, zapadnim i višim predjelima VPŽ 1-15 cm. Na visinama iznad 500 metara nadmorske visine (Papuk) do 40 cm. Uz granicu s Mađarskom te prema istoku VPŽ snježni pokrivač je bio tanji uglavnom do 5 cm. Sa snijegom je u idućih nekoliko dana gotovom ili ipak nije… Povremenu kišu ili pljuskove očekujemo do utorka. Količina oborina neće biti obilna kao zadnjim prolaskom ciklonalnog vrtloga. Očekivana akumulirana količina oborina od nedjelje do utorka je 5-15 mm. Od sredine tjedna velika je vjerojatnost stabilnijeg, sunčanijeg te prosječno toplog vremenskog perioda. U danima pred nama jutarnje temperature zraka očekujemo od 0°C do +8°C. Najviše dnevne od +7°C do +14°C. Vjetar u počeku južnih zatim pretežno sjevernih smjerova. Tlak zraka u postupnom poratu, a biometeorološke prilike također će se „popravljati“ i biti dobre od sredine tjedna. Poljoprivrednicima i voćarima od sredine tjedna vremenski uvjeti ići će vam na ruku. Oborine nisu izgledne, tako da ćete moći obavljati radove na otvorenom.
Zima na odlasku, proljeće na dolasku?
Kažu naši stari, “ako zima ne ugrize, ošine repom”. Ako ćemo „baciti“ pogled na prognostičke modele „duljeg vidnog polja“, od polovice ožujka, posebno vezano za zadnju dekadu mjeseca, moglo bi biti turbulentnije po pitanju „sukoba“ dviju zračnih masa. Toplije s juga i hladnije sa sjevera Europe, a prema tim kartama, moglo bi nam se dogoditi da nas “pogodi” jaka hladna struja sa sjevere i Rusije što bi bilo pogubno za poljoprivrednike… Hoće li se dogoditi taj scenarij ili ne, doznajte više u danima pred nama, kako u programu Županijske radi postaje Virovitica, tako i na portalu www.icv.hr. (www.icv.hr, kpa, Fotografija: Arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content