Predsjednik Zajednice udruga Hvidre VPŽ Nenad Križić: Je li i smrtnost privilegija branitelja?

Predsjednik Zajednice udruga Hvidre Virovitičko-podravske županije Nenad Križić na skupštini slatinske Hvidre osvrnuo se na učestale napade na braniteljsku populaciju i tvrdnje o velikom broju hrvatskih branitelja.

– U posljednje vrijeme mnogi manipuliraju brojem branitelja. Kad govore o broju branitelja, nikad neće spomenuti da, nažalost, još ima 973 nestala branitelja. Neće spomenuti ni koliko je poginulih i umrlih. Istina je da 54.000 branitelja prima mirovinu, a tu su i stradalnici, pa ta brojka nije velika. Prešućuje se činjenica da oko 340.000 osoba sa statusom branitelja radi, pa kome onda smeta brojka od 510.000 branitelja? Branitelji jesu ponosni, ali nitko ne može reći da je u našem društvu 510.000 privilegiranih osoba – rekao je Križić.

Prema knjizi “Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj” autora Zorana Komara i Elvire Koić, broj samoubojstava hrvatskih branitelja od 1998. godine u stalnom je porastu, a u najugroženiju skupinu ubrajajau se hrvatski ratni vojni invalidi, osobito oni s težim posljedicama ranjavanja i PTSP-om. Baveći se problematikom smrtnosti hrvatskih branitelja Križić je ustvrdio da se u evidenciji Ureda državne uprave VPŽ-a za 2013. godinu vodi 79 umrlih hrvatskih branitelja. Kod 72 branitelja uzrok smrti bila je bolest, tri hrvatska branitelja umrla su nesretnim slučajem, a četiri su počinila samoubojstvo. Od svih umrlih 72 branitelja pokopna su uz vojne počasti na temelju zahtjeva obitelji, dok je u slučaju smrti sedmorice hrvatskih branitelja zatražena refundacija troškova pogreba.

U 2014. godini na području Virovitičko-podravske županije preminuo je 91 branitelj iz Domovinskog rata. Uzrok smrti kod 83 branitelja bila je bolest, petorica su umrla nesretnim slučajem, a trojica su počinila suicid. Od ukupnog broja umrlih u toj godini, u 82 slučaja obitelj je zatražila pokop uz vojne počasti, dok su u devet slučajeva obitelji zatražile refundaciju troškova ukopa. Prošle godine na području Virovitičko-podravske županije preminula su 83 branitelja. Od toga broja 76 branitelja umrlo je od bolesti, kod četvorice smrt je izazvana nesretnim slučajem, a trojica su počinila suicid. U 79 slučajeva zatražen je pokop uz vojne počasti, dok su u četiri slučaja obitelji zatražile refundaciju troškova ukopa.

Iz svih ovih podataka vidljivo je da se smrtnost branitelja ne smanjuje ni 20 godina poslije okončanja ratnih djelovanja, a svakako je zabrinjavajući i broj počinjenih samoubojstava. – Imajući u vidu ove podatke, tko može reći da su branitelji privilegirani? – pita se Križić.

SVAKI DAN UMRE ŠEST BRANITELJA
O problemima smrtnosti ratnih vojnih invalida i branitelja od posljedica stradavanja u Domovinskom ratu, posebice od posljedica posttraumatskog stresnog poremećaja i malignih bolesti, kao i samoubojstva, raspravljalo se 2013. godine u Baškom Polju na tribini Zajednice županijskih zajednica udruga Hvidre RH. Prema iznesenim podatcima Ministarstva branitelja, u razdoblju od 1998. do 2010. godine umrlo je 24.000 hrvatskih branitelja. Prema službenim podatcima, u 2011. godini preminula su 2354 branitelja, dok je u 2012. godini umrlo 2312 hrvatskih branitelja. To znači da svaki dan umire šest branitelja. Najčešći uzroci smrti su samoubojstva i bolesti koje su nastale kao posljedica sudjelovanja i stradavanja u Domovinskom ratu.

(glas-slavonije.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content