U Sopju održan sastanak sa mađarskim projektnim partnerima iz Barcsa

U srijedu, 9. ožujka, u prostorijama općine Sopje održan je sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici gradske uprave mađarskog grada Barcsa Bèla Kùti i Arpàd Pènzàr, konzultanti za projekte prekogranične suradnje i regionalni razvoj Zoltàn Pàmer i Màrton György, predstavnici Hrvatskih voda  Nataša Džanko, Mate Jurčević i Nikola Bataković , načelnik općine Čađavica Mirko Rončević, savjetnica za pripremu projekata u Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA Mateja Cah i  domaćin, načelnik općine Sopje Josip Granjaš.

Ovo je bio treći radni sastanak kojemu je tema bila realizacija projekata koji su dogovoreni na prethodnim sastancima te moguća realizacija novih projekata. Najviše je riječi bilo o projektu izgradnje mosta na županijskom kanalu, asfaltiranje ceste do šetnice na rijeci Dravi u Sopju te spajanje postojeće biciklističke staze uz rijeku Dravu od općine Sopje preko općine Čađavica do Martinaca u Osječkoj županiji.

“Načelno smo dogovorili da bi u navedeni projekt moglo biti uključeno i projektiranje mosta na Donjoj Voćinki i mosta na rijeci Slatinskoj Čađavici. Osim spajanja biciklističkih staza, mostovi bi nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava omogućili lakši pristup velikim površinama državnoga poljoprivrednog zemljišta koje obrađuju, umjesto da oni, kao sada, s poljoprivrednom mehanizacijom izlaze na državnu cestu”- rekao je načelnik općine Čađavica Mirko Rončević.

Ukupna vrijednost projekta prekogranične suradnje je više od milijun eura, od čega Općina Sopje očekuje 430 tisuća, Općina Čađavica 75 tisuća, a ostatak mađarski partneri, odnosno grad Barcs. Načelnik Granjaš je naglasio da je Općina Sopje spremna za nominaciju projekata:”Ovim projektom želimo kompletirati biciklističku rutu sa stazama na području općine Čađavica. Nadam se da ćemo ga uspjeti realizirati, jer građevinske dozvole već imamo. Osim povezivanja s biciklističkom stazom, nova cesta omogućit će i razvoj turizma uz Dravu i bit će to jedna zaokružena cjelina. Pripremamo dokumentaciju za gradnju i drugih cesta na području općine, što također planiramo iz sredstava EU fondova”. (www.icv.hr, mt, foto:Marko T.)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content