Virovitičko-podravska županija – najuspješnija županijska uprava u povlačenju sredstava iz EU fondova

Županijska uprava Virovitičko-podravska jedna je od najmanjih, a istovremeno najuspješnija u povlačenju sredstava iz EU fondova

Virovitičko-podravska županija do sada je realizirala nekoliko velikih projekata iz pretpristupnih fondova, a u tijeku je realizacija prvih projekata financiranih iz strukturnih EU fondova. U pripremi ima i desetak velikih projekata s građevinskim dozvolama i svim popratnim studijima.

Županija je rano prepoznala važnost financiranja iz EU fondova te je 2008. godine, na inicijativu tadašnjeg župana Tomislava Tolušića, osnovana VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. VIDRA je vrlo brzo, uz podršku Županije, prerasla lokalne okvire te danas predstavlja respektabilnu regionalnu agenciju koju je 2011. godine resorno ministarstvo proglasilo najuspješnijom razvojnom agencijom u Republici Hrvatskoj.

Do sada je u sklopu IPA programa 2007. – 2013. realizirano više od 50 projekata ukupne vrijednosti veće od 300 milijuna kuna.

Veliki projekti

Polazeći od činjenice da je gospodarstvo županije bazirano na prerađivačkoj, drvnoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji, Županija je prije četiri godine započela, u suradnji s poduzetnicima iz drvnog sektora, rad na projektu Panonski drvni centar kompetencija. Riječ je o prvom i najvećem projektu iz Strukturnih fondova EU vrijednom čak 45 milijuna kuna, čija je provedba u tijeku. Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici predstavljat će okosnicu razvoja malih i srednjih poduzetnika u drvnoprerađivačkoj industriji na širem panonskom, ali i na čitavom području RH.

Panonski drvni centar

U sklopu IPA projekta prekogranične suradnje HU-HR 2007-2013 nazvanog D.E.N.S., obnovljena je zgrada Centra za održivi razvoj u Virovitici u kojoj je danas smještena Razvojna agencija VIDRA. Cilj projekta bio je prekogranično povezivanje poduzetnika i njihovo osnaživanje za zajednički nastup na stranim tržištima.

vidra
Provedbom projekta „E-nkubator sa i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji“ nastavilo se s ulaganjem u mijenjanje poduzetničke klime i jačanje regionalne konkurentnosti. Izgradnja novog Poduzetničkog inkubatora započela je u listopadu 2012. godine u sklopu EU projekta vrijednog 7,2 milijuna kuna. Nakon otvorenja, u samo nekoliko mjeseci ostvareni su zacrtani ciljevi, a odlično funkcioniranje jednog od najboljih poduzetničkih inkubatora u RH potvrđuje i činjenica da je u vrlom kratkom vremenu popunjen poduzetnicima početnicima.

poduzetnicki-inkubator-vpz

Kako bi se i u budućnosti poticalo malo i mikro poduzetništvo, a time i ravnomjeran razvoj novih poduzetnika na području cijele županije, Virovitičko-podravska županija ima u planu gradnju poduzetničkih inkubatora još i u Orahovici, Slatini i Pitomači, za što su izdane građevinske dozvole.

Zahvaljujući EU sredstvima, Županija je realizirala i projekte zahvaljujući kojima je povećana turistička ponuda. Projekt “Drava4Enjoy”, vrijedan 2,1 milijun eura, najveći je projekt turističke infrastrukture cijelog Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Glavna aktivnost u sklopu projekta bila je obnova zapuštenog i ruševnog dvorca Janković u naselju Kapela Dvor u svrhu Turističko-edukacijskog centra.
Brigu za okoliš i kvalitetu života lokalnog stanovništva Virovitičko-podravska županija je pokazala i realizacijom projekta „Plan revitalizacije područja Križnica”, financiranim još iz PHARE CBC programa, što je bilo osnova za sljedeće projekte u koje je uključena Općina Pitomača, kao što je DRABALU, financiran iz IPA CBC HU HR te projekt „LIFE Old Drava“, koji je ujedno prvi projekt iz LIFE+ programa u Virovitičko-podravskoj županiji usmjeren na zaštitu okoliša i prirode.

Kapela Dvor - poslije

Cilj projekta vrijednog 112.500,00 eura bio je revitalizacija posebnog prirodnog okoliša na području Križnice zajedno s optimiziranjem infrastrukture u ovom izoliranom pograničnom području. Lokalno stanovništvo u pograničnom području Hrvatske i Mađarske ovim je projektom dobilo povoljnije uvjete za život kao i značajne povlastice vezano za komunalne usluge.
Polazeći od činjenice da je gospodarstvo županije bazirano na prerađivačkoj, drvnoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji, Županija je prije četiri godine započela, u suradnji s poduzetnicima iz drvnog sektora, rad na projektu Panonski drvni centar kompetencija. Riječ je o prvom i najvećem projektu iz Strukturnih fondova EU, čija je provedba u tijeku. Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici predstavljat će okosnicu razvoja malih i srednjih poduzetnika u drvnoprerađivačkoj industriji na širem panonskom, ali i na čitavom području RH.

Jedan od posebnih prioriteta Virovitičko-podravske županije je briga za njene najmlađe stanovnike te stoga kontinuirano ulaže u škole i sustav obrazovanja. U samo pet godina na području županije izgrađeno je 27 područnih škola, dvije srednje, jedna visoka škola, pet školskih dvorana te studentski restoran. Važno je spomenuti da gotovo sve škole na području županije imaju iskustva u provođenju EU projekata te svaka ima barem jednu stručnu osobu osposobljenu za pripremu i provedbu projekata. Virovitičko-podravska županija, kao osnivač škola i inicijator projekata, redoviti osigurava sredstva za njihovu pripremu i provedbu, a sve u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA.

Zahvaljujući provedenim EU projektima u školama podignut je standard obrazovanja, ali i kvaliteta boravka i prehrane. Primjerice, kroz projekt IPA prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska 2007-2013 „Zajednički program škole u prirodi“, učionice u OŠ Suhopolje opremljene su školskim namještajem i informatičkom opremom, a u Područnoj školi Cabuna rekonstruirano je i namještajem opremljeno školsko potkrovlje. Projektom „Znanjem i prijateljstvom za bolje sutra“ OŠ Eugena Kumičića Slatina i Dél-Zselic Zrínyi Miklós Gimnázium, Szigetvar uskladile su kurikulume koji se odnose na područje eko programa i na inkluziju djece s poteškoćama u razvoju u redovne razredne odjele te su napravljene prijeko potrebne nove učionice za održavanje nastave za djecu s teškoćama u razvoju. Srednja škola „Stjepan Ivšić“ Orahovica je, primjerice, u sklopu projekta „HU-CRO-FIT“ uspostavila suradnju s Školom DASzK iz Villanyja, u školi u Orahovici je izgrađen i u potpunosti opremljen školski vinski podrum, a sve s ciljem povećanja strukovne obrazovanosti u regiji.

Razvojna agencija VIDRA

Razvojna agencija VIDRA danas je središnje mjesto u županiji za informiranje o bespovratnim sredstvima Europske unije i nacionalnim sredstvima financiranja. U suradnji s VIDRA-om Županija kontinuirano provodi projekte koji su usmjereni na jačanje poduzetničke klime, konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, jačanje prerađivačke, drvnoprerađivačke i prehrambene industrije, energetsku učinkovitost, obrazovanje te povećanje turističke ponude. (www.vpz.hr)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content