Na današnji dan: 17. travnja

Osnovan Metro-Goldwyn-Mayer
Medijska kompanija Metro-Goldwyn-Mayer ili MGM, osnovana je 1924. godine spajanjem Metro Picturesa, Goldwyn Picturesa i Louis B. Mayer Companya. Kompaniju je formirao Marcus Loew s Louis B. Mayerom kao glavnim producentom i to isključivo kako bi proizvodila kvalitetne filmove za kino-lanac Loew’s Theatres. Od kraja ere nijemog filma i tijekom II. Svjetskog rata MGM je bio najvažniji filmski studio u Hollywoodu, a na svom je vrhuncu proizvodio u prosjeku jedan film tjedno.

Daffy Duck debitirao je u kratkom crtanom filmu Texa Averyja
Crtani lik Daffy Duck debitirao je u kratkom crtanom filmu Texa Averyja Porky’s Duck Hunt u proizvodnji studija Warner Bros 1937. godine. Najbolji prijatelj, a ponekad i umišljeni suparnik Bugsa Bunnyja nastao je kao dio Looney Tunes i Merrie Melodies crtanog serijala i to kako bi popunio prazninu koja je nastajala padom popularnosti do tada popularnih likova kao što su Mickey Mouse i Popeye, a postao je toliko popularan da je gotovo svaki animator studija Warner Brothers napravio svoju ‘verziju’ Duffyja pa je on tako znao biti suludi pravednik u jednoj, a onda pohlepni snob u drugoj epizodi što mu je vjerojatno i donijelo mjesto među 50 najboljih crtanih likova svih vremena.

Geoffrey Chaucer po prvi put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya
Geoffrey Chaucer 1397. godine po prvi je put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya. Pjesnik, filozof, dvorjanik i diplomat, Chaucer je najpoznatiji upravo po nedovršenom djelu priča iz Canterburya od kojih su dvije napisane u prozi, a ostale u stihovima, te mnogi smatraju da je na to djelo snažno utjecao Decameron Giovannija Boccaccia.

Zaljev New Yorka otkriven je u potrazi za sjevernim putem do Kine
Na današnji je dan 1524. godine prva europska pomorska ekspedicija otkrila mjesto na kojem će u budućnosti nastati New York. Vođa ekspedicije bio je slavni talijanski istraživač Giovanni de Verrazzano, inače porijeklom iz Toskane, koji je bio u službi francuskog kralja Franje I., poznatog patrona Leonarda da Vincija (podsjetimo se da je Leonardova Mona Lisa izvorno visjela u Franjinoj raskošnoj kupaonici u dvorcu Fontainebleau, te da je da Vinci na kraljevim rukama i umro). Verrazzano je novotkriveni kraj nazvao Novi Angoulême (Nouvelle-Angoulême) jer je kralj Franjo bio i grof od Angoulêmea. Verrazzanov se brod zvao La Dauphine i zanimljivo je da je on zapravo bio u potrazi za sjevernim putem do Kine. Naime, u to se doba još vjerovalo da je moguće kroz današnju Kanadu proputovati brodom do Tihog oceana. Sva kasnija istraživanja pokazala su da takvog puta nema, odnosno da je previše sjeverno, u predjelu vječnog arktičkog leda. Po Verrazzanu se danas zove viseći most na ulazu u newyoršku luku, dugo vremena najduži viseći most na svijetu.

Rođen Oton Iveković
1869. godine rođen je Oton Iveković, hrvatski slikar. Još u vrijeme naukovanja kod Hafnera, Quiquereza i Klausena u Zagrebu, a potom u Beču i Münchenu, specijalizirao se za povjesno slikarstvo. Putovao je po domovini, Italiji, Njemačkoj i Americi, te radio i u ateljeu Vlahe Bukovca. Za vrijeme Prvog svjetskog rata slikao je na bojištima, a potkraj života povukao se u dvorac Veliki Tabor. Ivekovićevo je slikarstvo akademsko, ali i puno domoljubnoga romantičkog zanosa. Uz povijesne radove koji su i najpopularniji, primjerice “Dolazak Hrvata na more”, najkvalitetniji su mu radovi neposredne i svježe skice čestih putovanja po Lici, Dalmaciji i Bosni. Djelovao je i kao ilustrator knjiga. Za zagrebačko kazalište izrađivao je nacrte povijesnih kostima, te pisao o kostimografiji. Bavio se i publicistikom, pišući uspomene i putopise u kojima se očituje njegov polemički duh.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content