Na današnji dan: 3. travnja

Razapet Isus Krist
Premda se ne može sa sigurnošću govoriti o točnom datumu raspeća Isusa Krista zbog nedostatka podataka, ipak se može približno izračunati kada se taj ključni događaj u ljudskoj povijesti mogao dogoditi. Poznato je da je Isus razapet u petak prije židovskog blagdana Pashe. Prema proučavateljima Biblije u obzir dolaze dvije godine – 30. i 33., pri čemu je dan uoči Pashe padao u petak 7. travnja 30. godine i u petak 3. travnja 33. godine. Tradicionalno se češće uzima 33. godina, dakle današnji dan – 3. travnja, premda po katoličkim proučavateljima Biblije taj datum pada prekasno da bi se uskladio s jednom rečenicom iz Ivanovog evanđelja (Iv 2,20). U svakom slučaju, za Isusovo raspeće značajan je pojam Arma Christi (oruđa Kristova), tj. sprave i predmeti kojima je bio mučen ili koji simboliziraju njegovu muku. To su križ, trnova kruna, čavli, koplje, bičevi, Veronikin rubac, čekić, kliješta i ostali predmeti koji se pojavljuju u Evanđeljima pri Kristovoj Muci. Važne su i posljednje Isusove izreke na križu (Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu).

U Hrvatskoj poginuo američki ministar Ron Brown pri padu zrakoplova
Na današnji dan 1996. godine pao je 3 kilometra sjeverno od dubrovačkog aerodroma u Ćilipima američki zrakoplov koji je prevozio ministra trgovine Rona Browna i još 34 osobe. Avion je udario u brdo sv. Ivan, na visini od otprilike 700 metara. Svi putnici u zrakoplovu poginuli su, uključujući glavnog urednika The New York Times ureda u Frankfurtu Nathaniela C. Nasha, te dvoje hrvatskih državljana. Avion je bio Boeing 737 preuređen za vojne svrhe, iz zrakoplovne baze Ramstein u Njemačkoj. Za razliku od civilne verzije, ovaj vojni avion nije imao niti snimač razgovora u pilotskoj kabini niti snimač podataka o letu. Kao uzrok nesreće navedena je greška posade zrakoplova i pogrešno pripremljena procedura prilaza aerodromu. Inače, od Billa Clintona postavljeni ministar Ron Brown bio je prvi afroamerikanac na tom položaju u povijesti SAD-a.
Uspostavljen prvi poziv s funkcionalnog mobilnog telefona
Motorolin istraživač Martin Cooper u New Yorku je 1973. godine uspostavio prvi poziv s funkcionalnog mobilnog telefona koji nije bio vezan za automobil. Svoj izum Cooper je patentnom uredu prijavio kao “Radio telephone system”, a prvi poziv s prilično teškog i nezgrapnog uređaja uputio je svom konkurentu dr. Joelu S. Engelu, zaposleniku Bell Labsa.

Predstavljeno prvo prijenosno računalo na svijetu
IBM je 1986. godine predstavio PC Convertible, prvo prijenosno računalo u svijetu. Kao i moderan laptop Convertible, koji je naslijedio IBM Portable, je imao strujno i baterijsko napajanje, pogonio ga je procesor Intel 80c88 CPU (CMOS verzija procesora Intel 8088), imao je 256 kB RAM-a (proširivih do 512), dual 720 kB 3.5″ floppy drive i monokromatski CGA-compatible LCD ekran. Težio je 5,8 kilograma, a prodavao se po 2.000 dolara.

Ubijen Jesse James
Jedan od najpoznatijih odmetnika s Divljeg zapada upucan je na današnji dan 1882. godine u gradiću St. Joseph u američkoj saveznoj državi Missouri. Ubijen je putem izdaje, pri čemu su ga izdali vlastiti partneri koji su se nagodili su guvernerom Missourija. Taj je guverner uhićenje Jessea Jamesa smatrao svojim prioritetom i najavio ga je pri svojoj inauguraciji. Budući da je zakon sprečavao guvernera da ponudi veliku nagradu za Jamesovu glavu, nagovorio je željezničke kompanije da to učine, tako da je objavljena nagrada od 5,000 dolara (tada ogroman iznos od današnjih 400-500,000 kuna). Sve to navelo je Jamesove partnere braću Ford da ga izdaju. Na današnji dan, nakon doručka, Jesse James je ugledao prašnjavu sliku na zidu. Popeo se na stolac da je očisti, okrenuvši se prema zidu. U tom trenutku je Bob Ford kukavički pucao Jamesu u stražnji dio glave i ubio ga. Ubojstvo je postalo nacionalna senzacije i gomile ljudi dolazile su da vide Jamesovo mrtvo tijelo. Braću Ford su lokalne vlasti uhitile zbog ubojstva i brzim postupkom osudile na vješanje. Međutim, tada je stiglo guvernerovo pomilovanje. Braća su puštena, a dobili su i dio nagrade. O Jesseu Jamesu snimljeno je mnogo američkih filmova. Glumili su ga između ostalih Robert Duvall, Colin Farrell i Brad Pitt.

Rođen Menci Klement Crnčić
1865. godine rođen je Menci Klement Crnčić, hrvatski slikar i grafičar. Prvi je u hrvatskoj umjetnosti slikao marine, a začetnik je i moderne hrvatske grafike. Radio je uglavnom bakropise. U početku je pod utjecajem realizma münchenske škole, a zatim pod utjecajem “šarene zagrebačke škole”. Ilustrirao je niz knjiga, radio scenografiju i plakete te crtao karikature. Oslikao je ikonostas u pravoslavnoj crkvi sv. Trojice u Bjelovaru.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content