FRKA: Predavanje Karoline Vidović Krišto o programu Zdravstvenog odgoja

U sklopu Festivala radosne kulture u dvorani Gradske knjižnice u Virovitici u četvrtak, 21. travnja, u 19 sati posjetitelji će imati priliku poslušati predavanje ugledne novinarke i aktivistice za ljudska prava Karoline Vidović Krišto. Predavanje će govoriti o programu Zdravstvenog odgoja u sklopu nacrta Kurikularne reforme, što je osobito aktualno, jer je upravo u tijeku stručna rasprava, a javna nam rasprava tek predstoji.

Karolina Vidović Krišto rođena je 1975. Godine u Vukovaru. Magistrica je novinarstva i urednica. Odrasla je i školovala se u Münchenua, svoju je novinarsku karijeru na HRT-u započela 1996 godine. Godine 1998. bila je najmlađa urednica vijesti u povijesti HRT, kao i druga urednica središnjeg Dnevnika. Autorica je dokumentarnog filma “Vaši vas ne žele” koji prvi put na HRT-u 2001. govori o pomirbi koja ne stvara uvjete za trajan mir i suživot u Hrvatskoj. Godine 2002. pokrenula je međunarodni program koji za cilj ima promociju Hrvatske u svijetu kao i integraciju Hrvata diljem svijeta pod nazivom “Slika Hrvatske”. Urednica programa “Slika Hrvatske” postaje 2007. te pokreće emisiju o Hrvatima BiH “Hrvatska kronika BiH”, te autorske emisije “Slika Hrvatske” i “Moje rodno mjesto”, a od 2012. bila je urednica i voditeljica emisije Slika Hrvatske.

Šira javnost za Karolinu Vidović Krišto saznala je najviše 29. prosinca 2012., kada je kao istraživačka novinarka u svojoj autorskoj emisiji “Slika Hrvatske” skrenula pozornost na stvarnu pozadinu globalno nametnih spolnih odgoja u školama, pa i u vrtićima. U epizodi naslovljenoj “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?” prikazala isječak iz filma o američkom seksologu Alfredu Kinseyu u kojem se tvrdi da je do podataka u svojim istraživanjima dolazio i preko pedofila, a njegova se literatura preporuča u zdravstvenom odgoju u hrvatskim školama. Na kraju emisije najavila je za sljedeće emisije istraživanje problema hrvatskog društva i politike: protuustavna abolicija ratnih zločina, lažna pomirba, kriminalna privatizacija te potreba za lustracijom. Zbog informacija koje su iznijete u spornoj emisiji Vidović Krišto suspendirana je sa svog radnog mjesta u roku od nekoliko sati, a emisija koju je uređivala je ukinuta. Čitav slučaj izazvao je raspravu u javnosti. Nakon velike bure u medijima, te nezakonitoga otkaza na poslu, vodila je dugu i iscrpljujuću borbu za povratak na rad na Hrvatskoj radioteleviziji, što joj je konačno i uspjelo. Danas radi kao urednica emisije „Studio 4“ na HRT4.

(www.icv.hr, rt; Foto: Facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content