HEP ove godine planira izgradnju ELEN punionice za električna vozila u Virovitici

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u petak, 8. travnja, u Opatiji pustila je u redovni pogon svoju sedamnaestu ELEN punionicu za električna vozila u Hrvatskoj, a prvu takvu punionicu u Opatiji.

Opatijska gradska uprava uredila je parkirna mjesta, u što je uloženo 32.500 kuna, dok je HEP nabavio i ugradio punionicu, na kojoj se istodobno mogu puniti dva električna vozila. Vrijednost investicije HEP-a je 70 tisuća kuna, kažu u HEP-u.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić istaknuo je kako otvaranje prve punionice za električna vozila u Opatiji predstavlja dodatnu vrijednost za turizam. Raste trend korištenja električnih vozila, a održivost i čiste energije značajne su za razvoj, naglasio je Dujmić.

To je prva punionica u Opatiji, ali potpisujemo aneks da do početka turističke sezone izgradimo još jednu u centru grada, a onda ćemo po potrebi, s HEP-om, širiti mrežu, najavio je Dujmić.

Punjenje vozila, koje traje od jednog do četiri sata, za sada je besplatno, ali je moguće samo uz identifikacijsku karticu, koju korisnici mogu preuzeti u uredu opatijske Turističke zajednice i u Sportskoj dvorani “Marino Cvetković”, kraj koje se punionica nalazi.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio ukupno sedamnaest javnih električnih punionica – po jednu u Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji i Križevcima, četiri u Osijeku, tri u Varaždinu te pet ultrabrzih punionica u Koprivnici.

Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Jastrebarskom, Krapini i Bujama, dok bi ispred zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva u svibnju trebala biti završena gradnja prve ELEN stanice sa solarnim nadstrešnicama. U ovoj godini planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Vodicama, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Vinkovcima, Ludbregu, najavljuju iz HEP-a.

(www.vecernji.hr)