Mađarski turistički djelatnici oduševljenim orahovačkim ljepotama

Posjetom Orahovici turističkih djelatnika s područja Villanya i okolnih mjesta, nastavljena je provedba prekograničnog programa ”Kraj dominacije Otomanskog Carstva u panonskoj regiji”. Projekt odobren iz IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007. – 2013., a nositelj istog je općina Villany dok su partneri Grad Orahovica i razvojna agencija VIDRA, s pridruženim partnerima Općinom Nagyharsany i Redom vitezova Ružice grada. Vrijednost projekta je 428.786 eura, od čega Orahovici pripada 161.162 eura, odnosno 1,231.486 kuna. Europska unija sufinancirat će projekt s 85 posto iznosa, a 15 posto financirat će se iz proračuna, a najviše novca namijenjeno je za obnovu javne infrastrukture, tzv. domova kulture. Turistički djelatnici iz Mađarske posjetili su najatraktivnije turističke lokacije Orahovice kao što su Ružica Grad, Manastir svetog Nikole, Crkva svetog Lovre u Crkvarima te orahovački gradski muzej:
-Cilj je bio upoznati naše turističke djelatnike s ljepotama i povijesnim bogatstvom Orahovice kako bi sami jednog dana organizirali putovanje u ovaj prelijepi kraj. Svi su ostali oduševljeni ljepotama ovoga kraja, njegovim povijesnim bogatstvom te posebno čistoćom i urednošću grada. Izuzetno smo zadovoljni suradnjom s gradom Orahovicom i zajedničkim projektima i zasigurno ćemo ih u budućnosti imati još puno u želji razvijanja svih grana razvoja našeg Villanya i grada Orahovice. – rekao je voditelj projekta iz Villanya Imre Danis. Goste iz Mađarske dočekali su orahovački gradonačelnik Josip Nemec upoznavši ih s posebnostima Orahovice, viša savjetnica za provedbe projekata Razvojne agencije VIDR-a Virovitica željka Andrić te zamjenica pročelnika JUO grada Orahovice Irela Strabić:
-Priča ovog projekta započinje u vrijeme Turskog carstva, kada su hrabri ljudi iz Orahovice sudjelovali u bitci kod mađarskog brda Nagyharsanyi, što je rezultiralo krajem Turske vldavine. Zajednička povijeest Hrvata i Mađara koriste se za razvoj kulturnog turizma u prekograničnoj regiji. – zaključila je Željka Andrić iz Razvojne agencije VIDR-a.

(www.icv.hr, vg, Foto:Vladimir Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content